Flykten från alliansen

Opinion2007-12-17 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
eSedan valet i september 2006 har mer än var sjätte väljare som lade sin röst på allianspartierna övergett dem, visar SCB:s stora opinionsundersökning. Nu stöds de av mindre än 40 procent. Det är ett rekordlågt stöd.

Aldrig tidigare har en borgerlig regering tappat så många väljare 14 månader efter valsegern. I slutet av 1977 hade var tionde väljare lämnat Thorbjörn Fälldins tre borgerliga regeringspartier. Bildtregeringen hade i slutet av 1992 tappat stöd från var åttonde väljare jämfört med valet 1991.



Om det var val i dagsläget skulle borgarna förlora nästan en femtedel av sina riksdagsledamöter. Deras platser skulle tas över av ledamöter från Mona Sahlins socialdemokrater, som med nästan 46 procent av väljarstödet skulle vara nära att få egen majoritet i riksdagen. Och utan problem få det med stöd av antingen vänsterpartiet eller miljöpartiet.

På knappt ett år har den borgerliga alliansens övertag förbytts i en klar vänstermajoritet. Mycket beroende på en kombination av bristande regeringskompetens och missnöje med vad alliansregeringen gjort när de väl kommit i regeringsställning.



Särskilt kvinnorna visar missnöje med Reinfeldt och moderaterna. Tidskriften Fokus har rätt nyligen med hjälp av opinionsföretaget Synovate mätt hur det går i väljar kåren för det stora regeringspartiet.

Hela 49 procent av kvinnorna känner sig missgynnade av Reinfeldt och bara 27,6 upplever sig som gynnade. För män är det däremot fler som känner sig gynnade än missgynnade. Klart fler än kvinnorna.

"Höginkomsttagare har hittills tjänat mest på skattesänkningarna, och män är oftare höginkomsttagare", säger Nicklas Källebring, analytiker på Synovate.

Den som närmare tittar på vad Reinfeldt-regeringen gjort (profilen på skattesänkningarna etcetera) under sitt första år inser att det ligger mycket i det påståendet.



Saken blir ingalunda bättre för regeringens del om man också väger in alla vallöften som brutits eller devalverats rejält. Så är det exempelvis med löftet om sänkt arbetsgivareavgift för tjänsteföretag. Nu visar det sig att det nästa år blir så att tjänsteföretag med fler än 250 anställda inte alls får den utlovade sänkta arbetsgivaravgiften.

Listan med svikna löften börjar bli lång. Det handlade ju om satsningar på vården och skolan, sänkt fastighetsskatt för alla, storsatsningar på vägar, "tusenlappen", sänkt skatt på bensin, förbättringar för barnfamiljer och pensionärer och så vidare. Få upplever att utfästelserna i valrörelsen har blivit verklighet i regeringsställning.



Så vem är egentligen förvånad över att Reinfeldt-alliansen nu befinner sig i nära nog fritt fall i väljaropinionen och har ett så lågt opinionsstöd att den rutinerade statsvetarprofessorn Sören Holmberg i Göteborg säger att regeringen Reinfeldt redan kan vara "rökt". Trots att det återstår tre år till nästa val.

Å andra sidan: eget slarv, strategiska misstag och lite
annat gjorde att socialdemokraterna, trots ett mycket bra utgångsläge i december 1978, ändå lyckades förlora knappt i valet i september 1979. Men det ska väl ändå inte behöva hända i september 2010?







Läs mer om