En vård för hela människan
ÄLDREVÅRDEN. Dagens specialiserade sjukvård har många fördelar, men den klarar inte att ge de gamla en fullgod vård. De skrivs ut för fort och för dåligt behandlade och får lida i onödan. Det hävdar professor Olle Svensson vid Norrlands Universitetssjukhus där man inrättat en äldreklinik för vård och omvårdnad av hela människan.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Färre vårdplatser behöver inte betyda mindre vård. Samtidigt som vårdplatserna försvunnit har vården ökat. Det görs allt fler starr-, kranskärls- och höftledsoperationer. Bakom den utvecklingen ligger medicinska framgångar som gjort det möjligt att korta vårdtiden och när patientens liggtid kortas behövs det färre sängar och mindre personal och det blir pengar över till fler ingrepp.
En bråckopererad patient som för tio år sedan behövde flera dagars vård, kan nu gå hem på operationsdagen. Vi har också fått lära oss att vård och rehabilitering i hem eller "hemliknande miljö" kan vara långt bättre än sängbunden sjukhusvård.
Allt det där är nog sant, men inte alltid. Resultatet beror inte minst på patientens ålder och hälsa i övrigt och på vilken kompetens som finns i hemmiljön. Ibland finns det ingen alls. Patienten har skickats hem till eget boende, utan att den kommunala äldreomsorgen informerats.
Det är just de gamla patienterna och deras situation professor Olle Svensson vid universitetssjukhuset i Umeå sätter ljuset på, när han går in i vårddebatten och kräver att sjukvården ger äldre samma positiva särbehandling som den barnen får. Inrätta "Äldrekirurgiska kliniker", är hans budskap i en radiointervju.
Framstegen och specialiseringen inom medicin gör att allt äldre personer kan opereras och det görs också, men resultatet skulle kunna bli mycket bättre om vården också tog hänsyn till alla andra sjukdomar som de gamla har; diabetes, hjärtsvikt, demens. Det kan tyckas självklart att så sker, men det förmår av allt att döma inte den specialiserade vården. Diabetes är, så att säga, inte ortopedens bord.
För att klara den här vården och omvårdnaden krävs specialavdelningar med särskilt utbildad personal som har kompetens att se till hela människan. Inte bara det brutna benet. På universitetssjukhuset i Umeå har man inrättat en sådan specialavdelning. Ett resultat av gott samarbete mellan ortopedi och geriatrik.
Direkt efter operation skickas patienten till en avdelning specialiserad på vård av äldre. Upplägget innebär att kostnaden för patienternas sjukvård stiger, eftersom de får stanna längre på sjukhuset och de får specialiserad vård och omvårdnad.
Men fördyringen betalar sig på flera sätt, hävdar Olle Svensson. Fler patienter än tidigare kan återvända till eget boende, färre kommer tillbaka med nya frakturer eller andra åkommor och de slipper en många gånger helt onödig invaliditet.
"Human och billig", sammanfattar Svensson Umeå-modellen. För det är ju det totala resultatet för samhället och medborgarna som ska räknas. Inte plus och minus på varje enskilt konto, vilket tyvärr är det vanligast förekommande. Helhetssynen har en förmåga att försvinna in i dimman.
Den svenska sjukvården är bra, till och med mycket bra, men den har också sina brister. En allvarlig brist är att även den moderna vården tycks utarbetad utifrån att patienten är en tämligen stark, yngre/medelålders man med en omvårdande kvinna väntande i hemmet.
Vården behöver tänka om och tänka nytt. Lyssna på professor Svensson.