Det blåser hårt kring Odell

MINISTERTABBE. Finansinspektionens utskåpning av investmentbanken Carnegie i fredags med 50 miljoner i böter och där vd och styrelse tvingades avgå fick inte finansmarknadsminister Mats Odell att reagera. Han uttryckte visst bekymrad över Carnegie-skandalen, men inte mer.

Opinion2007-10-03 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Nu har det gått sex dagar. Fortfarande tvekar Mats Odell om hur han ska agera i Carnegie-skandalen. Väl är att en av hans rådgivare i utförsäljningen av statliga företag, den förre Carnegie-vd:ns Karin Forseke, på eget initiativ valt att lämna sitt uppdrag. Hon insåg snabbt att hennes situation var ohållbar.

I skrivande stund sitter fortfarande Mats Odells närmast förtrogne statssekreterare Urban Funered, också från Carnegie, kvar liksom försäljningsminister Odell.



Karin Forseke och Urban Funered är inte vilka personer som helst. Forseke var vd i Carnegie fram till mars 2006, alltså under det år som Finansinspektionen nu kritiserar och fördömer. Urban Funered är jurist och var inom Carnegie ansvarig för att verksamheten inom investmentbanken följde fastlagda externa och interna regler. Ett ansvar han innehade fram till i mars i år.

Han tycks inte ha lyckats väl med den arbetsuppgiften, men har fortsatt förtroende hos finansmarknadsministern. Märkligt.



Det enda rätta nu är att Mats Odell så snabbt det bara går klipper alla förbindelserna med Carnegie och före detta Carnegie-anställda. För var dag som går fördjupas den politiska krisen.

Ett mått på den girighet och snabba klippens strategi som funnits Carnegie är inte minst att den nu avgående vd:n Stig Vilhelmsson under de senaste tio åren erhållit 133 miljoner kronor i bonus och haft årslön på 8,6 miljoner kronor. Karin Forsekes lön de sista året på Carnegie uppgick till dryga 17 miljarder kronor.



Odell är inte lämplig att hantera den miljardaffär som utförsäljningen av de statliga bolagen innebär. Att sälja delar av de statliga bolagen är ingen lekstuga för penninghungriga rådgivare och för en fartblind minister.

Det handlar om värden som medborgarna tillsammans byggt upp. Det finns all anledning för regeringen att överväga om man inte i detta läge borde lägga hela utförsäljningskarusellen i malpåse. Odell tycks varken ha förmågan eller kapaciteten att klara jobbet. Han har tappat greppet. Totalt.



Mot den bakgrunden är det välgörande att både Mona Sahlin och förre näringsministern Thomas Östros skarpt ifrågasätter regeringens handlag i denna fråga. Märkligt i sammanhanget, vilket också Sahlin understryker, är varför statsminister Fredrik Reinfeldt inte med ett enda ord kommenterat denna dystra historia. Menar han att den skötts väl, eller ?

Reinfeldt borde vid det här laget vara medveten om att Mats Odell trampat i klaveret vid fler en ett tillfälle. Redan i den förra borgerliga regeringen fastnade han med foten. När det gäller utförsäljningen av de statliga bolagen har kritiken varit hård redan från början. Bland annat med skarpa omdömen från Riksrevisionsverket som Odell och regeringen ignorerade.



Alliansregeringen går från misslyckande till misslyckande. En finansmarknadsminister som tar så lätt på skandalen i Carnegie, att han nästan genast uttrycker sitt stora förtroende för dels Karin Forseke, dels uttrycket att kritiken mot Carnegie inte med automatik måste skiljas från sitt uppdrag. Har man hört på maken?



Det finns anledning för Fredrik Reinfeldt att se om sitt regeringsbygge ännu en gång. Slarvprivatiseraren Mats Odell med sin fallenhet för ogenomtänkta uttalanden och åtgärder får svårt att återupprätta något som i fortsättningen kan kallas för ett förtroende.