Det är något sjukt med vinsten
SJUKT. Ungefär 4 000 människor dör i onödan på våra sjukhus. Men det är inte insatser för att rädda fler liv regeringen premierar. Bonus går till landstingen vars läkare kan förmås att sänka antalet sjukskrivna. Bäst i klassen är Norrbotten. Hur bra är en sådan utmärkelse?
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Om svenskarna i gemen verkligen blivit friskare är det givetvis oerhört positivt. 30 000 färre sjukskrivna på ett år är en remarkabel utveckling. Det är ungefär som om nästan hela Piteå kommuns befolkning plötsligt från en dag till en annan reser sig från sjuksängen. Helade.
I alla händelser tycks det handla om ett mirakel. Någon form av självläkande kraft som genomkorsat landet och haft sin starkaste effekt i Norrbotten. Nya behandlingsmetoder, nya läkemedel, bättre vård och rehabilitering nämns i alla fall inte som orsaker till det stora tillfrisknandet. Däremot nämns pengar. Enligt regeringen är det den så kallade sjukvårdsmiljarden som bidragit mest till minskningen.
"Vi har satt fokus på sjukskrivningarna och fått landstingen att prioritera den frågan", säger Cristina Husmark Pehrsson. Sjukvårdsmiljarden är bonuspengar till landstingen. Ju färre sjukskrivningar desto högre bonus. I Norrbotten har sjukskrivningarna minskat med tjugo procent, bäst i klassen, och landstinget har på det sättet sparat in 200 miljoner kronor.
Bakom den minskade sjukskrivningen ligger förhoppningsvis en och annan positiv faktor, men medan det pratas väldigt mycket och tillsätts resurser, både pengar och tjänster, för att komma till rätta med sjukskrivningsfusket, hörs ingenting om satsningar och krav på bättre arbetsmiljö eller om nya pengar och nya tjänster exempelvis till rehabiliteringsstöd.
Åtstramningen handlar inte bara om jakt på fuskare. Till detta kommer att det blivit allt svårare att få sjukskrivningen godkänd och försämrad sjukförsäkring. De kraftigaste försämringarna införs första juli i år och vid årsskiftet. Ingen ska få vara sjukskriven längre än ett år, utom i speciella fall men då bara med 75 procents sjukersättning. Tilläggsförsäkringar, via kollektivavtal eller privata, blir värdelösa eftersom utbetalningen från Försäkringskassan minskas i motsvarande grad. Det är inte svårt att se ordet "Stalinism" framför sig, om en s-regering hittat på något i den vägen.
Trycket på vårdcentralerna är hårt, läkarna för få och vårdgarantin fungerar inte. Alliansregeringens politik, s-regeringen går inte heller fri, tycks gå ut på att lösa problemen genom att göra det svårare att vara sjuk.
Det fungerar säkert en tid. Så länge kommunerna orkar hålla människorna under armarna med hjälp av socialbidrag. För det är där människorna hamnar, de som är för friska för att få bli sjukskrivna och för sjuka för att få ett arbete. Någonstans måste de hämta sin försörjning. När kraschen kommer står den samhället dyrt.
Landstingen får extrapengar om de kan få läkarna att sjukskriva färre. Sjukhuspersonal får mer i lönekuvertet om de kan sänka vårdkostnaderna. Hur klokt är det? Det finns undersökningar som visar på brister så allvarliga att patienter dör alldeles i onödan. Det om något bör åtgärdas och belönas, när resultat kan visas upp.
Nästa gång Norrbotten toppar en "hälsolista" är det förhoppningsvis därför att landstinget varit duktigast på att behandla sjukdomar och sänka den onödiga döden. När tänker regeringen starta den tävlingen? Och vad blir prispengarna?