Den beska medicinen kvar

SÅGNING. Efter sällsynt hård kritik gav statsminister Fredrik Reinfeldt plötsligt upp om förbud mot tilläggsförsäkringar vid sjukdom. Återstoden av åtstramningsplanen för sjukskrivna är dess värre minst lika dålig. Inte ens Försäkringskassan vill längre vara med. Den säger nej till hela förslaget.

Opinion2008-02-15 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Regeringen har övergett planen på att sätta stopp för kollektivavtalade och privata försäkringar som ger extra pengar till långtidssjuka. Men långtidssjukskrivna kommer ändå att förlora pengar eftersom ersättningen sänks till 75 procent, beräknad på ett mindre underlag än förr.

Just taket i sjukpenningen har fått stor uppmärksamhet. Frågan är om den
detaljen är den värsta i regeringens förslag som blir verklighet första juli. Längre än ett år får ingen vara sjukskriven, om det inte finns alldeles speciella skäl. Då ges en nådatid på ytterligare sex månader. Men sjukskrivna kan tvingas lämna sitt yrke och sin arbetsplats redan efter sex månader och löper då stor risk att stå utan både jobb och ersättning från Försäkringskassan. Kommunerna bävar för ökat tryck på socialtjänsten på grund av människors behov av försörjningsstöd.



Efter tre månaders sjukskrivning ska det undersökas om personen ifråga kan omplaceras till annat jobb hos sin arbetsgivare. Går inte det krävs att den sjuke direkt tar kontakt med arbetsförmedlingen för att söka sig en annan utkomst. Det här får pågå i tre månader med bibehållen sjukpenning.

Efter sex månader avgörs om den sjuke har någon arbetsförmåga och kan klara någon typ av arbete på den reguljära arbetsmarknaden. Kan hon/han det ryker rätten till sjukpenning. Ålder, bostadsort, utbildning och tidigare
arbete spelar ingen roll. Inte heller om det finns något jobb som den sjuke med sin begränsade arbetsförmåga kan klara av.

Regeringens arbetsgrupp påstår att anställningsskyddet inte ska påverkas av de nya reglerna. Arbetsgivaren ska även i fortsättningen göra allt som är rimligt för att den anställde ska kunna vara kvar. Fackets experter har andra
erfarenheter och ser tidsgränserna som ett nytt verktyg för arbetsgivaren att fortare bli av med den sjuke. "Hela förslaget går ut på att man ska slussas ut ur sjukpenningsystemet och in i arbetslöshetssystemet", säger Bo Ericson, jurist vid LO-TCO Rättsskydd till LO-tidningen.



Flera tunga remissinstanser ger bottenbetyg till regeringens så kallade rehabiliteringslinje. Försäkringskassan säger nej till hela paketet. Konsekvenserna är för dåligt belysta och oklarheterna för många. Utmärkande drag för slarverna i regeringen bakom Rivstart för Sverige. Försäkringskassans generaldirektör Curt Malmborg tror att det kan bli svårt att hitta jobb åt de 85 000 personer som i dag varit sjukskrivna mer än sex månader. En minst sagt försiktig tolkning. Det är inte bara regeringen som ställer tuffa krav. Det gör också arbetsmarknaden. Du ska vara högeffektiv och produktiv.

Från Försäkringskassan påpekas också att sjukskrivningarna sjunkit ända sedan 2003. Det finns alltså inga skäl, inget försvar för att gå så här hårt fram och sätta sjukskrivna under ytterligare press. Kampanjen är överdriven och obehaglig. Medborgare som nyttjar socialförsäkringssystemet utmålas som fuskare. En grupp regeringen drar ut i härnad för att bekämpa till fromma för välfärdssamhällets bevarande och till alla hederligt arbetande medborgares beskydd.



Den moderatledda alliansregeringen med finansminister Anders Borg och statsminister Fredrik Reinfeldt pratar och pratar och pratar om sin "arbetslinje". Det är den som gör det nödvändigt att försämra ersättning vid arbetslöshet, slakta utbildningar och aktiviteter i arbetsförmedlingens regi, sänka och sätta en bortre gräns för sjukpenning. I princip förbjuda sjukdom. Åtminstone som skäl till att inte arbeta.

Det kan finnas en enkel förklaring till att eliten i Rosenbad drar åt tumskruvarna så hårt på sjukskrivna. De är alla höga ämbetsmän och politiker, de friskas yrken, visar en färsk studie. Friska seglar de i en klass för sig tillsammans med militärer och verkställande direktörer. Skyhögt över städare, undersköterskor, brödpackare och fabriksarbetare. Slitsamma yrken som stjäl tio år av en människas arbetsliv.

Läs mer om