Carlssons protestanter och det moraliska mandatet

Opinion2007-07-04 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
I min förra krönika konstaterade jag att de som demonstrerar mot de rika länderna själva inte ens klarar av att organisera värdiga manifestationer utan stenkastning och våld. Finns det då något skäl att tro att de däremot vet hur världen kan göras bättre?



Denna retoriska fråga har väckt ont blod hos Piteå-Tidningens krönikör Torbjörn Carlsson, som den 29 juni öste galla över mig. Det som verkar reta honom mest är att G8-ländernas ledare är demokratiskt förankrade. Medan demonstranterna saknar folkligt mandat.

Torbjörn Carlsson konstaterar därför att det är svårt att skaka av de priviligierade i-landsmänniskorna röster för alternativ som erbjuder väljarna "mer eller mindre drastiska nedskärningar av levnadsstandarden".

Carlsson skriver att "det är knappast budskap som man vinner val med".



Carlsson och hans protestanter kan därför inte förväntas ha framgång i val och skaffar sig därför ett annat mandat, som inte är beroende av vad bortskämda välfärdsmänniskor röstar på. De har nämligen Det Moraliska Mandatet.

Den som har hög moral kan nämligen trumfa ut alla som kommer viftande med sådant blaha-blaha som några miljoner röster. G8-ledarna må vara demokratiskt valda av sina folk, men det betyder inget ställt mot de personer som har Det Moraliska Mandatet.



För att kunna erhålla detta moraliska mandat genomför Carlsson en argumentation i tre led.

För det första hänvisar han till att vi står inför Domedagen. Verkligheten kommer att tvinga fram förändringar. Folk kommer att bli "omvända" på galgbacken och när stupet närmar sig. Det handlar om fullständiga sociala och ekonomiska katastrofer, överbefolkningen och underbefolkning, hopplöshet, en döende värld, kaos och tumult. Och allt finns dessutom redan gjort som spelfilm, berättar Carlsson.

Det andra steget i argumentationen är att fördöma alla som inte är med på att domedagen närmar sig och att G8-länderna är onda. Jag är därför en förtappad själ som tror mig vara "värd mer än tusen människor i Darfur".

Carlsson fortsätter:

"Nej, jag tillhör inte de rättfärdiga och jag gör kanske inte mer än jäsproppen Ljungggren för att förändra världen, men jag har åtminstone den goda smaken att inte håna dem som försöker göra det."



Således. Anslut er till Carlssons domedagsprotestanter eller håll åtminstone truten. Kritisera inte kritikerna!

Därmed får Carlsson också det tredje ledet i sin argumentation. De som inte solidariserar sig med protesterna mot G8-länderna är självupptagna. Vi människor tillhör ett stort kollektiv och ska offra oss för varandra om moralen så kräver.

Innebörden är att alla ni som just nu läser den här tidningen och tänker stoppa i er lite mer frukost - eller kanske ta en kopp förmiddagskaffe medan ni bläddrar igenom bladet - borde skämmas. Ni har det bra medan andra svälter. Ni borde ha dåligt samvete. Ni borde avsky de folkvalda och ägna mer energi åt att stödja de moraliska i deras kamp för en ny värld där alla människor betyder lika mycket på det att de blir lika lite värda.

Snart kommer moralens väktare och tar er oförtjänta välfärd och delar ut till dem som saknar frukostmackor. Och ni som då klagar kommer att vara omoraliska.
Läs mer om