Allt tuffare vara sjukskriven

SJUKTAL. Att snabbt sänka sjuktalen har blivit ett av alliansregeringens övergripande mål. Genom att vi blir friskare kan statskassan spara miljardbelopp. Resurser som till exempel kan användas för att ta bort förmögenhetsskatten för dem som redan lever gott.

Opinion2007-05-09 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
I jakten på de sjukskrivna använder Försäkringskassan företag som ser lättförtjänta pengar och som utan kompetens kan döma ut människors hälsa. Visst; om långtidssjuka genom rehabilitering och andra åtgärder kan slussas in i arbetslivet är det bra. Både för den enskilde som för samhället, men då måste det jobbas seriöst. Inte med misstänkliggörande och förakt för individen.



Det rakaste sättet att sänka sjuktalen måste vara att ställa högre krav på arbetsgivarna. På den kanten tycks inget ske. Här fungerar fortfarande en låt-gå-politik medan de som är sjuka, och de som har problem, själva ska bära ansvaret för att de snabbt ska bli arbetsföra. En märklig politik. För att långtidssjuka ska komma tillbaka till arbetslivet krävs aktiva rehabiliteringsinsatser. Här måste företagen ta sitt ansvar, men det är inte bara trögt i portgången. Det finns ingen portgång.



I detta sammanhang måste man ånyo ställa frågetecken för den roll som Försäkringskassan spelar, där attityden till de sjukskrivna skruvats åt. I sin iver att uppfylla kraven från regeringen är det allt fler som nekas sjukersättning. Något som inte bara fått läkare att reagera utan också en rad fack. Medlemmar som är sjuka, och som har läkarintyg, nekas sjukpenning. Försäkringskassan fälls titt som tätt för att de misstolkat eller nonchalerat människors sjukdomar. Ett trygghetssystem som inte ger trygghet när det behövs är inte tillförlitligt.



Dessutom är det så att många långtidssjuka erbjuds så kallad sjuk-och aktivitetsersättning istället för sjukpenning. Då går man från en hygglig ersättning till en lägre. Denna åtgärd drabbar den som varit arbetsoförmögen helt eller delvis under minst ett år. Dessutom försvinner man ur Försäkringskassans statistik. Bra för räknenissarna som snabbt vill få ner ohälsotalen, men knappast för individen. Ofta får socialbidrag gå in för att ekonomin ska klaras.



Det är inte fel med ekonomiska mål eller krav på dem som är sjukskrivna, fusk måste beivras och motarbetas, men att uppnå dessa får inte ske genom att låta sjuka ställas inför en hopplös ekonomisk situation, och vid sidan om den trygghet som sjukförsäkringen ska vara.

Därför är det så viktigt att skapa trygga och för människor överkomliga möjligheter för att återgå till arbetslivet istället för att stanna i långvarig ohälsa. Det förebyggande arbetet måste inriktas på att skapa arbetsplatser som inte slår ut människor. Av sjukstatistiken framgår att det är en övervikt kvinnor som är långtidssjuka, där utmattningssyndrom är vanligt.



Huvudorsaken till de många långtidssjukskrivningarna, och det ökandet antalet förtidspensioneringar, beror på att sjukdomar i skelett och rörelseorgan ökar i allt snabbare takt. Det som vi vardagen betraktar som belastningsskador. Arbetsmiljön har blivit tuffare. Arbetsplatserna är slimmade. Färre anställda måste göra mer. Stress och jäkt på har ökat.

För att få människor i jobb krävs förbättrad rehabilitering, och att de anställda får ett större inflytande över sina arbetsplatser. Många prestiger måste brytas ner för att detta ska lyckas. Då minskar högeralliansen på ett dramatiskt sätt resurserna för Arbetarskyddsstyrelsen. Kontrollera hur arbetsplatser är anpassade till människors hälsa och välfärd förskingras därmed.



I högeralliansen jagas "missbruket av de gemensamma trygghetssystemen" istället för att satsa på åtgärder som konstruktivt stödjer dem som är sjuka eller arbetslösa.