Alla ska känna sig hemma i kyrkan
Sommarintervju. Domkyrkan är en imponerande och dominerande byggnad i Uppsala. Här har ärkebiskopar kommit och gått genom århundraden. I dag heter ärkebiskopen Anders Wejryd. Från att vara biskop i Växjö har han efterträtt KG Hammar som ärkebiskop. Ett bra val.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Varför valde du prästyrket? För mig var det upplevelsen av frihet i kyrkan som styrde mitt vägval. Det fanns möjlighet att tänka öppet som var väsentligt för mig. Sedan växte jag upp i en kyrklig miljö. Min far var präst, men det var den frihet och öppenhet jag kände som gjorde att jag valde prästyrket. Det var personligt viktigt för mig att redan i tonåren att ställa upp för kyrkan. Jag hörde något annat i kyrkan, en annan röst som tilltalade mig. Något som fortfarande leder mig.
Anders Wejryd blev efter studieåren och efter en prästtjänst i Munktorp utanför Köping kyrkoherde i Arboga.
- Under tiden i Arboga fick jag en förfrågan om att bli chef och ansvarig för Ersta med sitt sjukhus. I Arboga hade kyrkan 30 anställda. Nu fick jag ansvaret för 1 600 personer. Det var en spännande tid för sjukvården just då, och det var en reell utmaning. Tiden på Ersta betydde mycket för mig.
Egentligen har Anders Wejryd inte arbetat för en karriär. Det ena har gett det andra. I dag är han ärkebiskop för en kyrka som står stark, men vars inflytande något naggats i kanten.
- Ända sedan 1800-talet när frikyrkorna tillkom har den traditionella kyrkotillhörigheten minskat. I dag måste vi profilera oss på ett helt annat sätt än tidigare. Min personliga uppfattning är att det är bra för kyrkan att vara tydlig. Anders Wejryd betonar att kyrkan i dag förvaltar en viktig värdegrund och en viktig del av det svenska kulturarvet genom alla kyrkor och all den kultur och tradition som finns inbyggd i kyrkan.
Hur möter kyrkan sin nya roll?
- Huvudinriktningen för oss är kvalitet. Människor ska känna sig hemma i kyrkan. De ska inte känna sig besvikna. Så gott som alla människor har kontakt med kyrkan under sin livstid och de kontakterna är betydelsefulla. Sköter vi inte detta har vi misslyckats. I dag arbetar Svenska kyrkan med att aktivt torgföra sitt budskap. Man vill förmedla vad kyrkan står för och varför människor ska använda kyrkan som tröst eller som en del av livet för ett dop, en vigsel eller en begravning. Kyrkan mitt bland folket - folkkyrkan.
Anders Wejryd menar att kyrkan fortsatt har en stark plats i samhället.
- Däremot har jag inte upplevt något särskilt tryck på mig som ärkebiskop att finnas mitt i debatten. Kyrkan tar ställning och vi arbetar vidare med de frågor som mina företrädare ställt upp för. Kyrkan har ett ansvar för både rättvisa och solidaritet.
Samtidigt finns en öppenhet och förståelse hos Anders Wejryd till sekulariseringen. Det är ett bevis för att människor vill stå fria, men det behöver inte innebära att man lämnar sin tro bakom sig. Därför måste kyrkan föra en debatt även i frågor som ligger utanför det snävt religiösa. Religion har i grunden också politiska konsekvenser utan att därför vara partipolitisk.
- Se bara på islam. Här finns alla upptänkliga variationer. Från fundamentalister till liberaler. Även i den kristna rörelsen finns de som bokstavligt tolkar bibeln till dem som har en öppnare och framåtsyftande syn på kristendomen. Vi människor är olika. Våra trosuppfattningar varierar, men vi måste alltid lyssna på varandra.
- För oss som präglats av reformationen och dess öppenhet kan delar av den mer dogmatiska religionstolkningen upplevas som främmande. Svenska kyrkan har i grunden en öppnare och mer omfamnade syn. Vi vill att människor ska vara med och då på sina egna villkor.
- Frågorna kring religion och andlighet är alltid aktuella, menar Anders Wejryd.
Religionens plats i samhället är alltid i fokus. Det har inte minst gällt HBT-frågorna.
- Svenska kyrkan har tagit klar ställning. Vi vill inte diskriminera någon. Alla har en plats i vår gemenskap. Kyrkan bejakar alla människor. På så sätt sticker vi ut i jämförelse med andra religiösas samfund. Grundinställningen från kyrkan är att alla är lika värda. Dessutom bejakar vi en öppen debatt.
När kommer nästa kvinnliga biskop?
- I dag har vi två kvinnliga biskopar. Snart går Claes-Bertil Ytterberg i pension, då finns en ledig biskopsstol i Västerås. Det kan bli en kvinna i Västerås stift.