Från Basically gone till framtiden.
”We used to have people in the industry, but they are basically gone” sa Reinfeldt på World Economic Forum i Davos, 2013. Tjänstesektorn pekades ut som framtiden och även om det är så att arbetsmarknaden förändras med utvecklingen så finns det något som verkar vara svårt med industrijobben för högerregeringar. Jag har inte klart för mig var det är skon klämmer, är det bilden av skitiga arbetare som är sossar som fortfarande skrämmer?
Om basindustrin då var uträknad som framtida arbetsmarknaden, kan vi idag konstatera att tack vare innovation och utveckling ligger Sverige i framkant. När internationell media ringer upp Carina Sammeli, kommunalråd i Luleå, är det för att höra om hur nyindustrialiseringen ska kunna genomföras. Stora satsningar kommer inte av sig självt, det krävs klokskap och hårt arbete från dem som har ansvar för samhällsplanering och samhällsbygge. Det är också tydligt att det inte räcker att några få agerar för att stordåd ska ske. Det behövs samling lokalt, regional såväl nationellt för att planer ska realiseras. Norrbotten har genom ett strategiskt arbete lyckats bygga vidare på de förutsättningar vi har genom en stark basindustri, nyindustrialiseringen har tagit fart med redan genomförda pionjärsatsningar som Facebook i Luleå och vindkraftutbyggnaden i Markbygden. Projekt som kommit till tack vare samarbetet, av olika aktörer och politiska företrädare på flera nivåer.
Visst är det så att vi förtroendevalda inte alltid är nöjda med kollegor på andra nivåer även om vi tillhör samma parti. Men när vi väl sätter oss ner och diskuterar, prioriterar och arbetsfördelar så är det tydligt att Socialdemokratin har en stark förmåga att leverera förtroendevalda som kan arbeta målinriktat och nå resultat. Det kan framstå som att enskilda individer är vad det hänger på.
Man ska absolut inte underskatta goda kommunikatörer, men det behövs också arbetshästar för att saker ska bli verklighet.
Vid det senaste budgetbeslutet i riksdagen hämtades det mesta från den S-ledda regeringens framförhandlade budget. MEN på ett antal områden fick M, SD, L och KD igenom sina förslag. Bland annat kapades stora delar av anslagen till Länsstyrelserna. Jag är minst sagt förvånad över hur litet genomslag detta beslut fått i lokalmedia, kanske är det inte så lätt att förstå hur stor betydelse länsstyrelsens förutsättningar har för att inte bli en bromskloss?
De ska klara av både rättssäker tillståndsprövning och för att kommunernas chans till att hänga med i utvecklingen ska deras detaljplaner hanteras säkert och skyndsamt. Därför framstår det som verklighetsfrånvänt att i detta läge plocka bort 80 miljoner i budgeten som var tänkt att förbättra länsstyrelsens förutsättningar, men vad kan man förvänta sig av de partier som under 8 år lade Norrbottniabanan i malpåse?
Norra Sverige står inför stora utmaningar- elförsörjning, infrastruktur, kompetensförsörjning mm och det kommer krävas mycket mer av samverkan och insatser framöver, och det kommer behövas politiker som förstår och tror på en hållbar utvecklingen – i hela landet.