Klart med ny moderatledare

När Moderaternas valberedning igår presenterade Anna Kinberg Batra som deras förslag till partiledare så innebär det också att hon blir alliansens statsministerkandidat.

Anna Kinberg Batra väljs till ny moderatledare den 10 januari. En enig valberedning förordar henne.

Anna Kinberg Batra väljs till ny moderatledare den 10 januari. En enig valberedning förordar henne.

Foto: BERTIL ERICSON / TT

MODERATERNA2014-12-10 00:01
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Som väntat och utan större besvär blir Anna Kinberg Batra nästa moderatledare. Något annat namn gives inte. Avgörandet kommer den 10 januari, men Kinberg Batra kan känna sig säker i sadeln. Ingen kommer att vara däremot.Dessutom blir hon ett starkt kort inför vårens mer turbulenta turer vad gäller vem eller vilka som ska regera landet i fortsättningen. Något som avgörs vid valet den 22 mars nästa år. Det är alltså kort om tid och de var därför absolut viktigt för Moderaterna att klara ordförandevalet så snabbt och så smidigt som möjligt.

Utifrån detta perspektiv kan Socialdemokraterna komma att möta en försiktigt optimistisk borgerlig allians under senvinterns valrörelse, men det finns en annan bild. Vad säger att Kristdemokraterna vill sitta still i båten om opinionssiffrorna fortsätter att peka nedåt och det skulle förvåna om inte Anne Lööf vill synas mer nu när vi går mot ett nyval. Där finns höga ambitioner. Så allt lär inte bli dans på rosor Anna Kinberg Batra, men samtidigt har alliansen allt att vinna på att hålla samman. All splittring eller antydan till splittring skulle vara mumma för regeringen. Sådana felsteg lär vi inte få se. Allt talar därför att det blir Moderaterna och Anna Kinberg som leder oppositionen när valrörelsen går i peak. Däremot inte sagt att det blir en lätt uppgift. Regeringen är taggad.

Enligt initierade moderata källor har Batra skött uppdraget som gruppledare på ett ambitiöst och konstruktivt sätt. Hon har till exempel sett till att de olika uppdragen, även de tunga, fördelats till riksdagsledamöter från hela landet. Hon sägs också vara lyssnande och prestigelös. Hon kanske inte heller kommer att toppstyra partiet som skett under Fredrik Reinfeldts och Anders Borgs tid som ledande partiföreträdare, men allt detta är bara spekulationer. Framtiden får utvisa vad som är bu eller bä.

Det behöver heller inte vara märkligt om en ny moderatledare ger de övriga partierna i alliansen tunga ord med i laget. När Reinfeldt, Borg och Bildt saknas i uppställningen finns utrymme för andra än moderaterna i fyrklövern att både höras och synas.

Att Anna Kinberg Batra har en gedigen bakgrund för sitt uppdrag behöver det inte tvivlas om. Hon är civilekonom med examen från Handelshögskolan i Stockholm. Batra har jobbat inom näringslivet och bland annat varit kommunikationskonsult. Hon blev riksdagsledamot 2000-2002 och sedan från valet 2006 och fram till idag. Finanspolitisk talesperson och gruppledare från i år. Så det är ingen duvunge som Moderaterna kommer att välja till partiledare i början på nästa år.

Som det redan antyds kommer sannolikt Batra politiskt ligga nära Reinfeldt. Jobben och arbetslinjen blir fortsatt huvudinriktningen. Sedan är frågan hur spöket Sverigedemokraterna ska hanteras. Om vi ska tro alliansledarna vill de ha en uppgörelse över blockgränserna för att stärka framtida minoritetsregeringar. Något att ta fasta på för Stefan Löfven. Det har varit många utsträckta händer den senaste tiden, men den här kan betyda allvar.

Det måste finnas en regel som klart säger att partierna i det största blocket även måste få uppdraget att bilda regering. Om inte är risken uppenbar att vi åter hamnar i ett nyvalsläge som kan bli lika jämnt som det som utlöste den pågående regeringskrisen. Det vill ingen.

Läs mer om