De grupper som ställer upp i kyrkovalet som politiskt obundna menar att politiska partier inte har i kyrkan att göra. Men att politiska partier ställer upp i kyrkovalet handlar framför allt om en tydlig varudeklaration. Man ska veta vilka värderingar som personerna som ställer upp i valet står bakom. Detta är inte en politisering av Svenska kyrkan. Kyrkopolitiken är redan politisk, och därför är det viktigt att de med rösträtt vet vad man röstar på för politik.
De nomineringsgrupper som ställer upp i valet under ”neutral” flagg anser att kyrkan ska hålla sig borta från politik. Frågan är vad det är de tycker är politiskt? Är det när kyrkan står upp för att hjälpa flyktingar? Eller när kyrkan står upp för hbtq-personers rättigheter, med hänvisning till att det handlar om alla människors lika värde?
Har det blivit politiskt att stå upp för alla människors lika värde? Herregud, det står till och med i bibeln att man ska hjälpa flyktingar. Det som gör att frågan anses politisk är att en vi lever i en så tragisk tid där just exempelvis flyktingfrågan blivit politisk, vilket gör att man i så fall kan argumentera för att bistånd och diakoni helt plötsligt blivit politiskt trots att det egentligen bara är vanlig verksamhet i Svenska kyrkans anda.
Det går inte att förhålla sig neutral inför i kyrkopolitiken, hur “obunden” man än vill hävda att man är. Antingen vill man ha en kyrka som står upp för mänskliga rättigheter och att hjälpa personer i behov av hjälp, eller så vill man det inte. Att inte vilja svara på ovanstående är i sig ett ställningstagande.
I allmänhet verkar dessa grupper väldigt ointresserade av att redovisa vad de faktiskt tycker. Att bara anse att politiken inte ska lägga sig i är i sig en högerpolitisk och elitistisk tanke. Frågan om att avveckla politikens inflytande har drivits från konservativt håll längre tillbaka än vi haft rösträtt i Sverige. För att när folket får inflytande, genom demokratiska val, får också det större kollektivet det bättre. Allas lika värde exemplifieras som tydligast i den allmänna och lika rösträtten, där du har exakt samma rätt oavsett om du är rik eller fattig, och oberoende sexuell läggning eller ursprung.
Inom kyrkan har alla medlemmar lika rösträtt av samma princip. Det finns inget krav på att du ska vara kraftigt religiös och gå på varenda gudstjänst för att få rösta. Kyrkan är en plats för sökande och varenda människa är värdefull. Det är inte en politisk åsikt, det är kristen åskådning. Många av de grupper som menar att politiken inte har i kyrkan att göra menar att vi över huvudtaget inte ska ha något kyrkoval. Men att gå till val på att avskaffa val är inte ”politiskt neutralt”, det är antidemokratiskt.
Det här är viktigt. Jag hoppas fler börjar fundera på vad felet kan anses vara med att ha demokratiska val i en organisation som har halva den svenska befolkningen som medlemmar? Om man är med och betalar medlemsavgiften har man rösträtt och bör använda den. Låt inte snack om att ”politiken ska hålla sig utanför” bli ett argument för att rösta på något som inte står upp för alla människors lika värde. Ifrågasätt snarare hur ”alla människors lika värde” kan ha blivit ett politiskt laddat begrepp.