Tänk på barnen och skippa nubben till midsommar

Snart är det midsommarafton med sill och nubbe. Då tvingas tusentals barn umgås med fulla föräldrar. Är det verkligen värt det?

Sprit och barn är ingen bra kombination på midsommar.

Sprit och barn är ingen bra kombination på midsommar.

Foto: Henrik Holmberg / TT

Ledarkrönika2024-06-20 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Handla middagsmat, desperat jakt efter de där sista jordgubbarna, lång kö till Systembolaget. Sedan fast i bilköer i en fullpackad och varm bil. Barnen gnäller och snaart är vi framme i Arjeplog. Och kanske en skakig båttur på sjön på det. Dagen före midsommarafton är för många ett maratonlopp för att få allt färdigt. För magi ska skapas hela helgen. Drömmen om dans runt midsommarstången. Tramsiga lekar med roliga priser. Sol hela dagen och den där nästan overkligt ljusa natten. God mat, skratt och bastubad. Familjer äntligen lediga tillsammans efter ett långt läsår. Svensk sommar i sitt esse. 

Men det finns en mörk baksida. Alkoholens grepp om just midsommar och bilden av hur det ska vara. Även om man kanske har sitt drickande under kontroll i måttliga mängder resten av året så ställer den här långhelgen till det. På dukade långbord radas spriten upp. Allt från rosévin på bryggan till nubbe till sillen och de obligatoriska ölen i bastun. 

Mitt i den här starka traditionen och alkoholnormen finns barnen. De har inte valt att skratta åt vuxna som ramlar, sluddrar eller stärkta av en hutt struntar i flytväst eller bara kör den där korta bilturen ändå. Fyllefest med enbart vuxna gäster är en sak. Kör in i kaklet bara ni lägger undan bilnycklarna. Men i de sammanhang barn är med måste man tänka ett steg längre. En vanligtvis varm och snäll förälder som plötsligt blir oberäknelig i takt med att promillehalten ökar är skrämmande för barn att uppleva. Vem hjälper till exempel till då om någon skadar sig eller ger sig ut för att simma på fyllan? Barn märker ett förändrat beteende väldigt snabbt. Det krävs ingen drängfylla för det. Subtila signaler syns och hörs tydligt. 

Barn som växer upp i alkoholisthem vittnar om otrygghet, bråk, skrik och tårar. Att aldrig riktigt veta vad man har sina föräldrar och redan som liten börja anpassa sig som medberoende. Tassa på tå när mamma är bakfull och irriterad. Torka upp spyor på morgonen och aldrig våga ta hem kompisar. Gömma spritflaskor så det inte blir fylla två nätter i rad. Bristen på tillit påverkar den här gruppen hela livet. 

Sveriges största nykterhetsorganisation IOGT-NTO pekar på problemet och skriver i en debattartikel i Aftonbladet: Studier visar att barn som växer upp i miljöer där alkohol har en framskjuten roll lider mycket större risk för att utveckla exempelvis depression, ångest, sömnsvårigheter eller ensamhet. Ungefär 320 000 barn far på något sätt illa av en eller båda föräldrars alkoholkonsumtion. Barn i hela landet och i alla samhällsklasser. På varje gata och i varje skolklass. 

IQ lyfter också utmaningen med en stark alkoholnorm. De är ett fristående dotterbolag till Systembolaget och finns för att unga under 30 år ska göra medvetna val som minskar risken för att alkohol skadar dem själva eller andra. IQ har lagom till just midsommar tagit fram ett sånghäfte som heter Snapsvisor utan snaps. Ett exempel låter såhär: "Jag ska dansa, ta det lugnt med spriten, ha det roligt utan att vara full, inte krypa runt med festeliten, ta det sansat för min egen skull." 

Fler borde ta sig en tankeställare inför imorgon. Är det verkligen värt det att dricka sina snaps på bekostnad av otrygga barn? Dina eller andras spelar ingen roll. Ibland måste man vara solidarisk i praktisk handling. Midsommar är ett sådant tillfälle.