Tänk om vintern hade varit 20 grader kallare

En ny studie från ett universitet i Nederländerna visar att systemet med strömmar i Atlanten, däribland Golfströmmen, är katastrofalt nära en brytpunkt och riskerar kollaps. I Sverige skulle det innebära att medeltemperaturen skulle sjunka med 10 grader men som mest bli upp till 20 grader kallare.

Glaciärerna smälter fortare än vi trott. Sötvattnet från de smältande glaciärerna försvagar havsströmmarna som alltså kan ge upp till 20 grader kallare klimat i norra Europa. Hur skulle en 20 grader kallare vinter i Norrbotten vara? (Arkivbild)

Glaciärerna smälter fortare än vi trott. Sötvattnet från de smältande glaciärerna försvagar havsströmmarna som alltså kan ge upp till 20 grader kallare klimat i norra Europa. Hur skulle en 20 grader kallare vinter i Norrbotten vara? (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westrin

Ledarkrönika2024-02-19 05:00
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Studien visar att sötvattnet från smältande glaciärer på Grönland och i Arktis fortsätter att försvaga havsströmmarna och att det nu går att se tidiga varningssignaler på en förestående "tipping point", det vill säga en brytpunkt där strömmarna upphör helt. Strömmar som är helt avgörande för det tempererade klimat vi har idag i norra Europa.

Forskarna kan inte svara på när detta kan ske men att det sannolikt kommer att ske inom de kommande 100 åren. Det är alltså inom mina barn och barnbarns livstid som detta kommer att äga rum om vi inte bromsar och får stopp på mänsklighetens klimatpåverkan.

Studiens huvudförfattare, forskaren i vid Utrecht universitet, René van Westen, säger till SVT att en ”tipping point” kan få stora konsekvenser för norra Europa.

– Det kommer att allvarligt störa jordens nuvarande klimat och vi måste hålla oss långt borta från detta – eftersom påverkan kommer att bli förödande. Några av förändringarna är snabba och dramatiska. I till exempel Sverige ser vi sjunkande temperaturer med upp till 20 grader inom ett århundrade.

Det här borde rimligtvis vara högst upp på den politiska agendan i Sverige. Istället har vi en regering som sänker ambitionerna för klimatpolitiken och ökar utsläppen. Detta ihärdigt pådrivna av stödpartiet Sverigedemokraterna som styr villkoren för vad regeringen kan och inte kan göra genom sin avgörande roll i riksdagen, utan stöd från SD faller regeringen.

Efter överbefälhavarens och civilministerns uttalanden om att svenskarna bör förbereda sig för krig ökade också oron för krig. En undersökning från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, visade att en tredjedel av svenskarna känner en ökad oro eller starkt ökad oro för krig och konflikt som en följd av mediarapporteringen och att lika många känner ett större engagemang för Sveriges beredskap.

Varför står inte Naturvårdsverkets generaldirektör och vår klimatminister och varnar oss för att svenskarna bör förbereda sig för en klimatkatastrof? Svaret är mycket enkelt, hade generaldirektören gjort det hade regeringen tvingats sparka honom på uppmaning av SD. Ord som "klimatalarmism" hade slängts ut från högerhåll. Om klimatministern hade gjort det så hade Kristersson tvingats avlägsna henne annars hade SD fällt regeringen.

I det läge vi befinner oss idag så hade vi behövt både myndighetschefer och ministrar som vågar ta bladet från munnen och uttala hur allvarligt läget faktiskt är. Ledare som vågat visa ledarskap, vågat förmedla en tydlig bild av vad som riskerar att ske och väcka oss ur vår falska trygghet.

För precis som att svenskarna invaggats i att fred är normaltillståndet så har vi även till stor del invaggats i föreställningen om att klimatfrågan är något i fjärran, något som kanske påverkar framtida generationer, något som för vissa kan avfärdas med antingen ren klimatförnekelse eller med whataboutism hävda att det inte spelar någon roll att Sverige gör något så länge Kina bränner stora mängder kol.

Jag har ett budskap till er alla. Vi har ett ansvar för ett klimat som mänsklig civilisation kan existera i, precis som att vi har ett ansvar för att försvara vårt land. Om vi vill undvika ett 20 grader kallare klimat är det dags att agera.