Tänk om vi inte orkar med sjuka kungligheter

Efter månader av respektlösa spekulationer så berättade prinsessan Kate till slut att hon är sjuk i cancer. Men vill vi höra det?

Prinsessan Kate och prins William.

Prinsessan Kate och prins William.

Foto: Aaron Chown

Ledarkrönika2024-03-28 05:00
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kungar, drottningar, prinsar och prinsessor. De lever som i sagans värld fast i modern tid. Varenda steg bevakas och fotograferas. Ett enormt svassande och bugande från omvärlden runt omkring. Kungligheter behandlas som småbarn utan någon som helst egen intelligens. Är man född in i cirkusen är det en sak. Då har man vuxit upp med det och förmodligen lärt sig att navigera i skådespelet. Det har inte heller funnits något annat slags liv att jämföra med. 

Stor skillnad är det därför för dem som har gift in sig i familjer med kunglig börd. Förr var det vanligare att man höll sig inom släkten i de europeiska kungahusen. Svenska kungen är till exempel kusin med den tidigare danska drottningen. Men på senare tid kan det iallafall i teorin vara nästan vemsomhelst som gifter sig med en prins eller prinsessa. Se bara på prins Daniel. En vanlig grabb från Ockelbo. Genom sitt äktenskap med kronprinsessan Victoria är han numera en offentlig person. Prinsessan Kate i Storbritannien har en liknande bakgrund. Hennes föräldrar var först arbetarklass men blev sedan rika via sitt framgångsrika företag som sålde partyprylar. 

Världen fick veta att Kate skulle göra en magoperation i januari i år. Följt av ett par veckors sjukskrivning. Men sedan gick tiden och hon kom aldrig tillbaka till strålkastarnas ljus. Spekulationerna drog igång i full styrka. Var det vaccin som gjort henne allvarligt sjuk? Hade hon cancer eller någon annan livshotande sjukdom? Kanske handlade det om en skönhetsoperation som gått fel? Var hon ens i livet? Ryktena tog bara lite paus när kung Charles i början av februari gick ut och berättade att han hade drabbats av cancer. Stöd och varma hälsningar strömmade in. 

Då skrev jag själv en ledartext här i PT på temat: "Om man nu envisas med att sitta kvar på tronen så kan man lika gärna försöka använda det till något vettigt. Trots så trista erfarenheter av en galen skvallerpress som ständigt hänger ut hela Charles privatliv så tar han här chansen för folkets bästa. Alla kan bli sjuka och det är dags att bryta tabut. Ju mer öppna vi är med varandra desto mer får vi veta och kan agera förebyggande. Inte slänga kallelsen till mammografin eller cellprovet. Lyssna till läkarens råd och värna sin hälsa. Stötta varandra i svåra tider." 

Samma våg av värme och omtanke nådde även Kate efter fredagens besked om hennes cancerbehandling. Samtidigt förklarade hon i en video på sociala medier att orsaken till att hon inte hade berättat på flera månader berodde på barnen. Hon och prins William ville först smälta sjukdomsbeskedet själva och fundera igenom hur de skulle berätta för sina tre barn. Det visar att kungligheter bara är människor precis som alla andra. 

Frågan är om vi verkligen orkar med det. I en tid där yta och utseende värderas högt är kungahusen den sista levande sagan folket kan följa. Hela konceptet handlar om den perfekta människan. Alltid välvårdad i vackra kläder. Aldrig trött och sur. Fina bilder från lyckliga liv. Ingen oro för om lönen räcker hela månaden. Ingen vill se kungar och drottningar som vacklar. Repor i lacken gör sig icke besvär.  

Just därför borde de befrias från sina bojor. Pressen blir för stor. Drottning Margrethe visade nyligen att det går utmärkt att abdikera. Ett liv i frihet där man slipper tvingas dela sin sjukjournal med hela världen.