Även om varje ledarsida har en politisk hemvist så behöver det inte betyda att varenda förslag från politiska motståndarsidan måste kritiseras. Ibland dyker det upp guldkorn och då är det inte mer än rätt att uppmärksamma det. Den här gången gäller det ett förslag som presenterades i måndags. Justitieminister Gunnar Strömmer, trots moderat en i det stora hela rimlig och trovärdig karl med rötterna i Örnsköldsvik, och jämställdhetsminister Paulina Brandberg gav en utredare i uppdrag att se över äktenskapsbalkens regler om bodelningsprocessen och betänketid. Måhända låter det torrt och byråkratiskt på juridisk prosa. Men innebörden betyder så mycket mer än att Nettan tröttnat på Leffes slarv i hushållet och nu vill skiljas. Eller att Anders träffat en ny och helst vill dumpa frugan Karin så snart som möjligt.
Syftet med förslaget och utredarens uppdrag är, enligt regeringens webbsida, att säkerställa en välfungerande, effektiv och rättssäker ordning för personer som vill separera. Och att därigenom motverka ekonomiskt våld. Vilket är en effektiv metod för den som vill behålla kontrollen över sin före detta partner.
Kvinnor som lever i en våldsam relation riskerar inte bara sitt eget liv. Många gånger vågar de inte heller skilja sig. Dels på grund av hot från maken, men även av oro att inte klara sig ekonomiskt. I ett land som Sverige där det fortfarande skiljer miljoner i livsinkomst mellan män och kvinnor är det ofta svårt att få ihop hushållsekonomin som ensamstående mamma.
Tar man ändå steget blir det sex månaders betänketid om man har gemensamma barn. I vissa fall säkert en rimlig tid för att ta sig tiden att fundera på familjens framtid och barnens bästa. Kanske kan parterapi lösa upp knutar och det slutar med att man drar tillbaka skilsmässoansökan. Men för kvinnor som misshandlas fysiskt och psykiskt hemma är ett halvår en obegripligt lång tid. Under den perioden kan också mannen sätta käppar i hjulet för att försvåra så mycket det går ekonomiskt. Rent konkret kan det handla om att maken medvetet fördröjer bodelningen och uppdelningen av möbler. Kvinnan som bara vill bli fri från äktenskapets bojor låses istället fast ännu hårdare. En skilsmässa kan också tillfälligt stoppas om den ena parten inte vill skiljas.
Paulina Brandberg är tydlig när hon kommenterar den här frihetsreformen i Ekot: Den som vill skilja sig måste få göra det. Det är också en grundläggande rättighet att få lämna ett äktenskap man inte vill vara kvar i. Ministern sammanfattar: Det är helt centralt att den som har bestämt sig för att lämna en våldsam partner inte ska mötas av hinder på väg mot ett nytt liv.
Ambitionen och initiativet från regeringen får väl godkänt i ämnet jämställdhet. Men det borde göras snabbare. Justitierådet Margareta Brattström är utredare och hon ska redovisa uppdraget senast 15 december 2025. Under pågående utredningstid pekar tidigare statistik på att ungefär 14 kvinnor kommer mördas av en nuvarande eller före detta partner. Vilka vet vi ännu inte. Kanske grannen eller din egen mamma? Ett okänt antal barn väntas under samma period bli vittnen till våld i hemmet. Bara det ett brott i sig.
Under pandemin snabbade samhället på viktiga processer på grund av fara för liv och hälsa. Den här gruppen kvinnor står inför liknande hot och borde värderas och prioriteras på samma sätt.