På nyhetsplats rapporterar PT om patientbreven som försvann. 90 personer väntade på viktiga besked eller kallelser till besök hos läkare och specialistsjukvård. Från september till januari blev breven från Region Norrbotten till mottagare i Boden kommun aldrig utdelade. Senare hittades breven i en av leverantören Svensk hemleverans tjänstebilar.
Det är oacceptabelt. Brev från oss innehåller viktig information om en patients nuvarande eller framtida hälsa. De får inte komma på villovägar, säger Pia Näsvall, hälso- och sjukvårdsdirektör i ett pressmeddelande. Nu går man igenom alla patientärenden och försöker reda i den här soppan. Ingen patient ska få betalningskrav på grund av uteblivna besök.
Betalningskrav är nog det sista man tänker på om man väntar på svar eller kallelse från sjukvården. Ett rutinbesök hos tandläkaren är inte hela världen om det skjuts upp, men det finns säkert flera drabbade som verkligen behövde få sin vård i tid. Såhär kan man inte göra med människor. Det är tillräckligt tufft att vara sjuk och då måste man kunna lita på att systemet fungerar. Oro över uteblivna besked ökar stressen och gör det värre.
Region Norrbotten måste nu skärpa sina rutiner och gå till botten med hur det här kunde hända. Frågan är också om det är någon vits att hålla fast vid pappersbrev. Oavsett det här misslyckandet så är uttrycket som ett brev på posten inte längre en garanti för att saker och ting fungerar. Postgången tar längre tid och utdelning sker inte heller varje dag. Enligt Postnord har också antalet skickade brev minskat med ungefär hälften sedan millennieskiftet.
Även om ett brev kommer fram till rätt mottagare så kan det ändå ta en vecka från dörr till dörr. Vem vill vänta så länge när det kan handla om timmar för att hamna rätt i vårdapparatens köer? En del kuvert från regioner i Sverige har också logga och avsändare på kuvertet. Det kanske inte alla vill skylta med, varken hemma eller bland grannarna om breven hamnar i porten eller i en brevlåda utan lås. Risken finns att någon obehörig kan luska ut vad brevet handlar om eller till och med sno det innan rätt mottagare hinner öppna.
Digitala brev är mycket säkrare och snabbare. Då krävs bank-id för att öppna och läsa. Här borde Sveriges kommuner och regioner göra en ordentlig gemensam genomlysning av behoven. Hur många behöver verkligen fortfarande få pappersbrev? En del målgrupper finns det säkert, några i gruppen äldreäldre, en del personer med funktionsnedsättning och de som saknar bank-id. Då går det säkert att hitta en rimlig lösning för dem. Men den stora massan klarar sig mycket bättre med digital information. Mer miljövänligt och lättare att arkivera och ha koll på. Pappersbrev kan blekna och försvinna hemma, medan det digitala finns kvar.
Patienter får inte hamna i kläm på grund av slarv hos ett leveransföretag. Med den vargavinter som varit hade de också kunnat drabbats på annat sätt. Viktiga brev som fastnar i bilar som inte kommer fram på grund dåligt väglag. Digitala brev bryr sig inte om oväder.
Men då måste det finnas fungerande och stabilt internet i hela landet. Likvärdigt oavsett var man bor. Lika viktigt är att inloggningen hos till exempel Kivra och 1177 lever upp till säkra lösningar. Får inte finnas minsta risk för intrång eller spridning av känsliga personuppgifter till annan part.