Att vakna upp i söndags var märkligt. Först en TT-flash som löd: Två personer, en skytt och en i publiken, har dött efter att skott avlossats vid Donald Trumps kampanjmöte, rapporterar AP. Sorgligt och onödigt blev första tanken. Sedan spreds filmklippet på Donald Trump som slängde sig ned bakom talarstolen och reste sig omringad av livvakter. Med blodet rinnandes från ena örat lyfte han sin knutna näve och skrek kämpa. En ikonisk bild som kommer gå till historien. Expresidenten var en hårsmån från döden. Hade kulan träffat bara några millimeter åt sidan hade han med största sannolikhet inte levt idag.
Hur det ens var möjligt för en beväpnad man att obemärkt klättra upp på ett tak så nära ett välbevakat politiskt arrangemang är en gåta. Men utredningen får visa vad som gick fel i förberedelserna. Vad som är säkert är iallafall att skotten i Butler, Pennsylvania kommer påverka politiska möten världen över. Ekot rapporterar att Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Morgan Johansson uppmanar Säpo att se över rutinerna för politiska möten i Sverige.
Säkerheten går först men den kommer med ett pris. Spontana samtal mellan väljare och politiker blir mer sällsynt. Finns det publik på plats är de granskade och utvalda i förväg. Vanliga amerikanska medborgare som bara vill bilda sig en politisk uppfattning under en valrörelse får det svårare. Om de ens är välkomna framöver. Och skulle de vara det kanske man ändå inte vågar dyka upp. Corey Comperatore satt i publiken och dog av skotten mot Donald Trump. Enligt media hörde han skottlossning och försökte skydda sina döttrar. Politiska möten tappar sin glans om man hela tiden tvingas se sig över axeln.
Våld mot politiker bär på en mörk historia. USA har sin beskärda del med morden på John F Kennedy, Robert F Kennedy och Martin Luther King. Ronald Reagan blev skjuten men överlevde precis som Trump. Sverige har fortfarande inte hämtat sig helt efter mordet på Olof Palme. Utan mördare och motiv är det svårt att gå vidare. Anna Lindhs död stod för något annat. Mördaren dömdes men framtidshoppet inom socialdemokratin försvann. Nu senast under valrörelsen inför valet till EU-parlamentet blev en tysk politiker attackerad på stan.
Hat och hot mot kvinnliga politiker är tyvärr också vardagsmat. Organisationen Kvinna till kvinna skriver på sin webbsida att 70 procent av kvinnliga kommunstyrelseordföranden utsätts för hat och hot varje år. Enligt en rapport från SNS får kvinnliga riksdagsledamöter i högre grad än sina manliga kollegor grova och kränkande kommentarer.
Hur ska någon våga sig på att engagera sig politiskt när det ser ut såhär? I en starkt polariserad värld där medvetna missförstånd och personliga påhopp återkommer i samhällsdebatten duckar många från att ens tycka till. Vrida och vända på argument. Testa tankar med varandra. Prata sak istället för person. Allt det där blir svårare när det demokratiska samtalet präglas av retoriska attacker som kan trappas upp till våld. Yttrandefriheten är under hot. Därför är skotten mot Trump ett attack mot demokratin.
Donald Trump säger själv till New York Post att han tror att skotten mot honom kommer leda till något gott: "Det här är en chans att ena hela landet, till och med hela världen." Det blir en mycket intressant tid med knappt fyra månader kvar till valdagen.
Skotten mot Trump är en attack mot demokratin
Våld mot politiker är ett angrepp på oss alla. Vem vågar ta ett partipolitiskt förtroendeuppdrag om man riskerar att bli skjuten?
Donald Trump på valkampanjsmöte.
Foto: Marta Lavandier
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.