Den 1 juni 2009 föddes ett nytt fackförbund. Grafikerna och Skogs- och träfacket gick samman. Nya GS Facket tog plats på svensk arbetsmarknad.
Förbundet organiserar ungefär 50 000 anställda. De flesta av dem har direkta kopplingar till Sveriges gröna guld, skogen. Deras jobb och inkomster hänger på hur det går för skogsbolag och trähusfabrikanter i vårt avlånga land.
Följaktligen står skogs- och näringspolitiken högt upp på dagordningen för förbundet.
Nästa års förbundskongress, som hålls 20-22 maj i Örebro, ska bland annat behandla en rapport om branschpolitiken. Den påminner om vilken enorm betydelse som skogen har för jobb, samhällsekonomi och regional utveckling.
Skogs- och träindustrin skapar direkt arbete för cirka 70 000 personer i hela Sverige. Av massa- och pappersproduktionen exporteras nära 90 procent. Motsvarande för sågade trävaror är nära 70 procent.
Det gör svensk skogs- och träindustri till världens näst största exportör av den här typen av produkter.
Det genererar i sin tur export- och skatteinkomster som är till glädje för oss alla.
Timmerlassen längs Norrlandsvägarna gör det helt enkelt möjligt att satsa mer på förskolor och äldreboenden.
Men det handlar inte bara om jobb och exportinkomster. I rapporten trycker förbundet även på att skogens roll för omställningen till ett mer hållbart samhälle.
"I princip kan allt som idag görs av olja göras av förnybar skogsråvara istället. På så sätt kan skogen hjälpa oss att ställa om till ett fossilfritt och biobaserat samhälle", skriver GS Facket.
Om detta finns också skäl att tala mer i den klimat- och miljöpolitiska debatten. Icke minst bör det påpekas för de aktivister som under våren ställde till problem för skogsavverkningarna i Paharova och Juoksuvaara i Norrbotten.
Seriösa skogsbolag, som följer skogsvårdslagen, är inga miljömarodörer. Eller som det uttrycks av Naturvårdsverket: "Med ett hållbart skogsbruk där det sker en kontinuerlig återplantering och där man tar hänsyn till markens kolförråd och långsiktiga produktionsförmåga, kan skogen fortsätta att avverkas om och om igen utan att det sker någon nettoförlust av kol över ett längre tidsperspektiv."
Därför finns heller ingen anledning att ställa ett ansvarsfullt skogsbruk mot klimatmålen. Tvärtom. Skogsnäringen kan vara en motor i den gröna omställningen.
"GS Fackets medlemmar jobbar i en framtidsindustri som är en del av lösningen på klimatomställningen, inte en del av problemet.", som Per-Olof Sjöö, förbundets ordförande, påpekar i Dagens Arbete.
Fler borde läsa och ta intryck av förbundets kongressrapport.