Skistars liftkortstvång drabbar barnfamiljer hårt

Om ett par veckor är det dags för sportlov. En veckas skidåkning med familjen kostar på och Skistar gör det inte billigare.

IDRE 20210304 
Skidåkare i sittlift på sportlov.

IDRE 20210304 Skidåkare i sittlift på sportlov.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ledarkrönika2024-02-20 05:00
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Snart är det äntligen sportlov för Piteås elever. En hel vecka ledigt och chans till skidåkning. Frisk luft, rörelse och god sömn. En vistelse i fjällen är rena rama hälsopillret. Men det är ingen billig historia. I tider av inflation och höjda bolåneräntor är det många familjer som inte har råd att åka iväg. Sportlovsveckorna är också extra dyra på skidorterna. Det kan skilja tusenlappar i pris mellan hög- och lågsäsong i backarna. 

Expressen rapporterar om en beräkning från SBAB som visar att en skidresa till Sälen kostar närmare 40 000 kronor för en familj. Det inkluderar boende, liftkort, skidhyra, skidskola, utelunch och övrig mat för två vuxna med två barn. En del familjer väljer därför att åka under lågsäsong och därmed bryta mot skolplikten. Men det kan samtidigt vara deras enda chans till skidåkning när priserna far iväg. 

Skistar äger och driver fjällanläggningar i Sverige och Norge. Enligt dem själva skapar de minnesvärda fjällupplevelser som den ledande semesterarrangören för Skandinavien. Marknadsandelen är i Sverige 51 procent och 17 procent i Norge. Verksamheten delas in i tre delar; fjällanläggningar, hotellverksamhet samt fastighetsutveckling och exploatering. Det här är alltså ett företag som många skidåkande svenskar kommer i kontakt med. Vare sig de vill eller inte. Liftsystem är en förutsättning för alpin åkning och det är bara att acceptera företaget som sköter driften. Konkurrens saknas och dominans gäller. 

Förra året införde Skistar ett krav på att de som bokar en del stugor via dem under sportloven måste köpa liftkort. Det gäller alla i stugan över sju år. Som om det inte redan är svindyrt att åka på sportlov så tvingas nu en del att köpa liftkort de ej kommer att använda. En majoritet åker förstås gärna skidor och behöver liftkort. 

Men det finns alltid exempel på personer som är med på plats men gör allt annat än att åka lift. Det kan vara en medföljande mormor som sköter markservice i stugan. Den truliga tonåringen som hellre vill vara inomhus och tanka skärmtid. Eller den nyförlösta mamman som behöver återhämta sig och stanna inne. Även personer med funktionsnedsättning och de över 75 år kanske inte alltid väljer utförsåkning som prioriterad aktivitet. Istället vill man läsa, basta, sitta framför brasan, åka skoter, fiska eller bara åka längdskidor i lugn och ro. 

Skistar överlever med all säkerhet med råge som företag även utan det här idiotiska liftkortstvånget. En skada på varumärket däremot, det kan ta åratal att reparera. Folk brukar också ha gott minne. En fadäs som bara fortsätter fastnar. Skidåkaren Claes Andersson sätter ord på ilskan i Expressen: "Det är horribelt, Skistar missbrukar sin ställning." Hur skulle det vara om Tui gjorde samma sak på Kanarieöarna: För att bo på vårt hotell måste man betala för alla utflykter. Otänkbart förstås. 

Så varför stå och trängas med Skistars liftkortstvång? När man istället kan välja en skidort med en mer vänligt inställd företagare som sköter driften av liften. Skidmeckat Tärnaby är ett gott exempel i Västerbotten. Backar som har fostrat världsstjärnorna Stenmark, Strand, Byggmark och Pärson. När barnfamiljer vänder på varje krona och verkligen vill ge sina barn ett minnesvärt sportlov så är Skistar tyvärr inget prisvärt alternativ. Konsumentmakt spelar roll. Gör om och gör rätt Skistar.