Det är underhållande men också provocerande för att det är rätt absurda saker, beter sig föräldrar så här? Det är allt ifrån gnäll för att deras barn kan bli bögar om de leker ”tjejlekar” till föräldrarna som lämnat på förskolan trots att alla andra i familjen har corona.
Jag får samma känsla när jag läser Carl Albinsson på Timbro som i någon slags ”herremän och tjänstefolks anda” menar att förskolans personal minsann är till för honom, att det är hutlöst att det kan vara stängt på förskolan för planering och att de skickar hem snoriga barn. Så såg det minsann inte ut i den avgiftsfinansierade förskolan han och hans fru hade i Belgien. Herr Albinsson skulle ha en egen "persona" på MorgonSkrattet.
Många andra länder har en tidigare skolstart än vad Sverige har, men i gengäld har vi en förskola som har både lek och lärande som mål för sin verksamhet. Att nedvärdera detta arbete till barnförvaring känns skrämmande okunnig 2023. Att dessutom inte förstå att sjuka barns närvaro på förskolan leder till fler sjuka barn/föräldrar och ÄN mer vabbande då smittorna går runt om man inte håller barnet hemma.
Att vi istället för avgiftsfinansierad förskola har en avgift med maxtaxan gör att de allra flesta föräldrar prioriterar att arbeta, oavsett vad man tjänar, i många andra länder gör skyhöga kostnader för barnomsorg att bara en förälder arbetar. Den höga kvalitén i omsorgen bidrar också till att det känns meningsfullt att låta barnet vara på förskola för de allra flesta. Idag kommer vår dotter, mitt sista förskolebarn hoppa ut genom förskolans fönster på Selmas i Roknäs. Det gör alla barn som till hösten ska börja förskoleklass. Jag har svårt att sätta ord på den tacksamhet jag känt och känner för att vårt barn fått växa, utvecklas och känna sig trygg och välkommen varje dag.
Jag fattar att förskollärare får hantera mycket. De måste möta oss föräldrar i många av våra sämre stunder, jag misstänker ibland att de vet mer om oss än vi själva. De vet vilket barn som kommer ha med sig påse och handskar på skräpplockardagen, vem som inte kommer ha tillräckligt varma kläder, en del för att de inte har råd, en del för att de inte har koll. Utöver att de ska kompensera för tillfälliga eller långvariga tillkortakommanden, utöver det ska de ge av omsorg till alla barn och dessutom ha pedagogisk verksamhet som gör att leken är en del av barnens lärande och utveckling. Något som de verkligen gör med den äran.
När ni möter mig i dörren vill jag att ni ska veta att jag har stor respekt för ert fantastiska arbete, för mig är det en vision att ni ska ha fler dagar för att planera, att ni ska få vidareutveckla er inom ert område – ert arbete är ovärderligt och bidrar till det här landets konkurrenskraft och till jämställdhet.
Vill Timbro att förskolan ska ha högre tillgänglighet föreslår jag att ni tillskriver de riksdagspolitiker ni annars flitigt uppvaktar och ber dem säkerställa resurser så det går att ta in vikarier eller så kan de till exempel stötta Socialdemokraternas förslag om en extra familjevecka för föräldrar. Problemet är inte förskollärarnas behov av att ha tid för utveckling och planering – tvärtom.
För våra barns skull, som förskolan är till för borde de ha fler – inte färre.
Till sist: tack för allt arbete ni gör fantastiska förskolepersonalen! Jag har lämnat mitt sista barn, men kommer fortsätta komma ibland. För i sommar kommer mitt andra barnbarn.