I fredags meddelade valberedningen för Socialdemokraterna i Piteå att de föreslår Patric ”Putte” Lundström som ny vice ordförande i kommunstyrelsen efter Anders Lundkvist (S). Det var en enig valberedning som kom fram till detta, berättade valberedningens sammankallande Ruth Rahkola för Piteå-Tidningen.
Valberedningens förslag kom under tiden undertecknad ännu var på semester och således har jag förstås inte hunnit kommentera det. Men nu på måndag är det dags för representantskapet att göra sitt val, och mycket snart står det alltså klart för samtliga Piteåbor vem som kommer att bli deras nya kommunalråd.
Precis innan jag inledde mina sista semesterveckor höll jag i en utfrågning av de fyra kandidaterna och jag blev faktiskt glatt överraskad över det engagemang jag såg. Jag må sympatisera med Socialdemokraterna, men det är heller ingen hemlighet att S i största allmänhet ses på som ett ganska mossigt och trist parti. Det säkra kortet, men med svag utstrålning.
Patric Lundström har utstrålning. Han är ideologisk, och har mycket hjärta, värme och kunnighet. Under utfrågningen talade han mycket om investeringar och vikten av att våga satsa, vilket jag tror är essentiellt viktigt för Piteås framtid. Samtliga kandidater gjorde dock bra ifrån sig under utfrågningen, och ingen har än så länge dragit tillbaka sin kandidatur.
Vänner har privat försökt luska ut om jag haft någon favorit bland kandidaterna men jag har helt ärligt inte kunnat utse någon, inte ens för mig själv och mina egna innersta tankar. Däremot tror jag starkt på den demokratiska processen, att utse en valberedning som har i uppdrag att bereda val utifrån samtliga medlemmars önskningar och försöka matcha det med alla de olika aspekter uppdraget innebär, för att sedan upplåta till mötet att besluta.
Att sia om vem som faktiskt blir har jag dock svårt att göra. När jag själv var aktiv i Socialdemokraterna i Östersund hade vi inte representantskap på det sätt man har i Piteå. Där avgjordes valen på medlemsmöten dit alla medlemmar i partiet var välkomna och hade rösträtt. Det innebar att de medlemmar som kanske inte hade en tydlig favorit ofta litade på att valberedningen gjort sitt jobb och därför röstade för valberedningens förslag.
När man har representantskap, det vill säga ett möte där representanter för de olika S-föreningarna deltar och har rösträtt, blir röstningen ofta mer spridd i och med att personen med rösträtt kanske representerar en förening som nominerat någon annan än valberedningens förslag. Utgången beror förstås helt på ifall de övriga kandidaterna håller fast vid att de tänker utmana i en omröstning.
Det viktigaste är att ingen, oavsett vem som utses, surar ihop efteråt. Sven-Gösta Pettersson, Stefan Askenryd, och Jonas Lindberg (de tre utöver Patric Lundström som ställt upp som kandidater) är alla toppolitiker för Socialdemokraterna i Piteå och del av det lag som förhoppningsvis ska hjälpas åt att återigen vinna väljarnas förtroende i valet nästa höst.
Piteå behöver socialdemokrati. Men alla inom det socialdemokratiska partiet behöver också vara medvetna om att väljarnas röster inte kommer gratis år efter år. Det förra valresultatet bör ha varit väckarklocka nog, men när fyra kandidater ställer upp till nytt kommunalråd bör den som går segrande ur omröstningen vara medveten om att det riktiga jobbet bara börjat och att vägen är lång till valseger 2022.