Populistiska förslag är inte värdigt Sveriges största parti

Magdalena Andersson vill förbjuda sociala medier för barn. Det är en dum och kontraproduktiv väg att ta.

Sociala medier är bra för barn.

Sociala medier är bra för barn.

Foto: Jessica Gow/TT

Ledarkrönika2024-06-18 05:00
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Så kom ett politiskt förslag som borde ha hört hemma hos pappersvurmaren Johan Pehrson. Han som tjatar om devisen från skärm till pärm och tycker barn ska befrias från internet. Men den här gången var det faktiskt Magdalena Andersson som i en intervju med DN öppnar upp för förbud mot sociala medier för barn. Visserligen i en viss ålder, kanske 13 eller 15 år. Det var hon inte färdigtänkt kring än. 

Bakgrunden är en artikelserie i DN där tidningen granskat barns tillgång till olämpligt innehåll på sociala medier. Trots att techjättarna har lovat att skydda barn från beroendeframkallande algoritmer så exponeras barn ändå för det. Det kan handla om budskap om kroppshets, vapen och självmordstankar. Barn vittnar själva om att det är jobbigt att se och att de ibland inte vågar berätta för vuxna. Edit Malmborg, 11 år från Piteå, berättar att vissa har filmat barn som inte har kläder på sig. 

Det här ska förstås tas på allvar och i det har Magdalena Andersson rätt. Barn har rätt till en trygg miljö även på nätet. Men problemet kommer inte lösas med förbud. Internet är en naturlig del av alla barns vardag. De kan inte jämföra med en tid innan nätet, som en hel del vuxna svenskar fortfarande kan. Det digitaliserade samhället är här för att stanna. Och som det hjälper och underlättar i vardagen. Appar, sökmotorer, fakta, gemenskap och kontakter. Det finns så mycket positivt som kommer med internet. Och det står inte bredvid det vanliga livet. Det är inget man kan stänga av och på när man känner för det. 



Mobbade elever som lider varje dag i skolan hittar ofta en fristad på sociala medier. Där kan de träffa nya vänner på egna villkor. Man möts utifrån sina intressen och breddar sitt sociala kontaktnät från skolgården till hela världen. På nätet lär sig många också engelska. Snabbare och med bättre uttal än genom vilken skolbok som helst. Allt händer på sociala medier numera. Att dra undan mattan för det skulle förstöra vardagslivet rejält. Snacka om utanförskap på riktigt. Knappast något vuxna skulle acceptera. 

Förbud leder också alltid till att kreativiteten ökar. Man kommer hitta andra sätt för att kringgå. När barn inte tilläts prata med okända på stan på 1980-talet så ringde man Heta linjen istället. Barn kommer alltid vilja testa gränser och hitta sig själva i formativa år. Då hjälper inte förbud, däremot trygga vuxenkontakter och vägledning. 

Barn kan råka illa ut på massa sätt som inte bara är kopplat till nätet. Därför måste samhället stå starkt. Föräldrar, skola och socialtjänst är viktiga aktörer för att se till att barn får en bra uppväxt. Där man pratar om vad som kan hända på sociala medier, hur man ska bete sig och när varningsklockor ringer. Barn förstår rimliga resonemang. Underskatta inte deras klokskap. 

Techjättarna måste också göra sitt. De har ett stort ansvar. Bristerna är för omfattande som det ser ut nu. Fler länder måste gemensamt sätta press på dem. En relevant fråga för de nyvalda EU-parlamentarikerna att börja med jobba med över partigränserna. 

Allt det här förstår förstås Socialdemokraterna. De är ett rimligt parti som klarar sig alldeles utmärkt utan populistiska förslag. Rubriker för kort uppmärksamhet är inte värt det. Politik är för viktigt för att kletas fast i en nervös sörja av vad man tror väljarna vill höra här och nu. Det går alltid att se igenom ett sådant spel.