Ja, vi bor i Sverige, ja vi lever i ett samhälle uppbyggt av svenska medborgare. Ja, det finns på många sätt en gemensam historia som kan kallas för svensk.
Problemen uppstår när man börjar skrapa på ytan. Taco-fredag är väl en jättesvensk företeelse? Ja, men maten är ju knappast det ursprungligen. Och julgranen importerade vi från Tyskland, tomten är importerad från nuvarande Turkiet i form av ett katolskt helgon. Industrin drevs under rekordåren i hög grad av arbetskraftsinvandring. På SSAB i Luleå, NJA fram till 1978, var en stor del av arbetskraften från Finland.
Inget är någonsin svart eller vitt, det finns alltid flera perspektiv på historiska skeenden och kultur. Ta bara vårt eget län, Norrbotten, som haft en bosättning sedan 10 600 år tillbaka. Både arkeologisk och historisk forskning visar en region som präglats av mångfald och flertalet migrationer under årtusenden, en region där vi vet att både svenskt, finskt och samiskt tillsammans format kulturarv, kulturmiljöer och historia. Där språk och kultur influerat varandra. Där människor samexisterat trots olika levnadssätt, traditioner och språk.
En "svensk" kulturkanon i vårt län är inte ens möjlig eller önskvärd.
Ordförande Lars Trägårdh, professor i historia, har uttryckligen sagt att Sverige "tenderat att förneka existensen av en svensk kultur". Han har dessutom förekommit som krönikör och tyckare i diverse högertidningar och tidskrifter såsom GP, Sydsvenskan, SvD och Axess. Kopplingen till Axess går in i kommittén genom att regeringen valt att utse P.J. Anders Linder som ledamot. Linder är chefredaktör för Axess och vd för Axess Publishing. Han har också varit ordförande i Fria Moderata Studentförbundet och vd för högerns tankesmedja Timbro.
Det är denna kommitté som ska välja ut vilka kulturområden som ska ingå i en kulturkanon och de experter som får vara med i arbetet med att välja ut specifika verk till listan. Att kommittén ska kunna ha armlängds avstånd till politiken blir ju skrattretande, inte minst med Linders tillsättning. Vad är ens hans kvalifikationer för att ingå annat än partipolitiska och ideologiska?
Kritiken har naturligtvis varit bred. Fackförbundet DIK, som organiserar kulturarbetare inom bibliotek, arkiv och museisektorn, har kallat det för ett "nationalistiskt uppfostringsprojekt". Svenska Akademien sade nej både till att medverka och förslaget att ta fram en kulturkanon. Akademiens ständige sekreterare uttryckte det på följande sätt:
– Kanon är ett begrepp som är inpyrt med makt och maktutövning. Den typen av styrdokument har vi i Svenska Akademien inget intresse av att medverka till. Det finns många väldigt kompetenta lärare i landet, de är själva bäst på att bedöma vilken litteratur de ska ta upp i sina klassrum.
Att definiera vad som är svenskt eller inte handlar i slutändan om makten att inkludera och exkludera. Sveriges styrs av en högerkonservativ regering som förlitar sig på stöd från ett ultranationalistiskt parti. Det är deras politik, deras ideologi, som kommer att definiera vad som anses vara svensk kultur och vad som, underförstått, inte är det.
Vill du att dina barn ska indoktrineras på det sättet?