Nu räcker det med karlar som lurar kvinnor på pengar

Kärlekstörstande kvinnor utsätts för nätbedrägeri. Det är nu dags att stärka konsumentskyddet för den här gruppen.

Nätdejting kan leda till bedrägeri.

Nätdejting kan leda till bedrägeri.

Foto: Bertil Ericson / TT

Ledarkrönika2023-12-07 05:00
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vittnesmålen från kvinnor som lurats på pengar i dejtingsituationer är många. I Tindersvindlaren på Netflix får man följa yngre tjejer som råkar ut för en man som lovar guld och gröna skogar. Lite äldre ensamma kvinnor får istället meddelande på Facebook av amerikanska män. Ofta militärer med mycket pengar. Metoderna är dock likadana. Sakta byggs ett förtroende upp när man öser på med komplimanger. Mejlväxlingen är ihållande. Till slut kommer ett avgörande läge där mannen i fråga hamnar i knipa. Det kan handla om ett arv eller en affärsmöjlighet som inte går att fixa via hans bank. Han behöver därför snabb hjälp med pengar. Men allt kommer lösa sig till slut förstås. Och då kommer allt betalas tillbaka. Säger han. 

Om det nu är en han. I flera fall är personen bakom tangenterna egentligen en kvinna eller mycket yngre man som sitter i ett afrikanskt land där dejtingbedrägeri är en stor business. Sida vid sida sitter anställda som ska hålla reda på alla kvinnor man samtidigt har en personlig konversation med. 

PT rapporterade nyligen på nyhetsplats om kvinnor som började använda dejtingappar hösten 2020. De blev kära på nätet sade en av kvinnorna. Inte så konstigt egentligen eftersom det nuförtiden är 40 procent av alla par som träffas just på internet. Klart också de här kvinnorna hade en seriös önskan och en förhoppning om ett lyckligt och stabilt förhållande. 

Men även i detta fall krävde mannen till slut pengar till avgifter för att kunna få ut ett arv. Kvinnan förde över tusentals kronor och tog till sist ett lån för att klara av att hjälpa sin vad hon trodde var sin kärlek. Efter en tid insåg hon att hon var lurad och gick till polisen. Nu åtalas mannen och en medhjälpare till honom för grovt bedrägeri samt grovt penningtvättsbrott. Oavsett hur domen faller ut så är det viktigt att utsatta vågar polisanmäla. Det är skamfyllt att erkänna att man har blivit lurad av någon man trodde man hade ett förhållande med. Men ju fler som berättar desto fler kan sättas dit. 

Marknaden för nätdejting är enorm och det finns massor av pengar att tjäna via annonser och medlemskap. Det brukar leda till fartblindhet. Visst finns det seriösa aktörer som ger trygga råd inför första dejten och man kan säga upp sitt abonnemang på sajten om man inte är nöjd. Men det måste finnas något mer som skyddar människor från att bli lurade på hela sina besparingar. Här borde branschen kroka arm och vara kreativa. Det finns flera möjliga vägar att gå: Extra försäkringsskydd kopplat till händelser som sker under dejtingperioden. Granskning av de som söker partner på nätet. Avstängning av olämpliga. Ett stärkt konsumentskydd som gör att man kan anmäla dålig dejting till Konsumentverket. 

Nu handlar det inte om att sätta dit Roffe för middagen han bjöd på var alltför torftig. Eller för att Chrille vägde åtminstone 20 kilo mer än vad det såg ut som på bilden. Utan när kvinnor blir rejält lurade på pengar av någon som ljuger om sin identitet och historia. Då ska skyddet finnas där. Nätdejting är så vanligt numera att det borde omfattas mer av samhällets skyddsnät. Precis som vilken vara och försäljning som helst. Vinsten är dubbel. Nätdejtande individers rättigheter och trygghet stärks. Företag som missköter sig hamnar på svarta listan där ingen vill vara. Konkurrensen bland de som är kvar och gör sitt jobb blir sund.