En gemensam och trygg lägereld att samlas kring i oroliga tider. Ungefär så uttrycker sig SVT:s vd Anne Lagercrantz om Melodifestivalen. Nu är det dags igen för en landsomfattande turné med deltävlingar i fem städer. Luleå, Göteborg, Västerås, Malmö och Jönköping drog vinstlotten den här säsongen. Mello är ett stort spektakel som ger enorm medieuppmärksamhet vilket i annonsvärde motsvarar miljontals kronor. Varje stad får visa upp sig från sin bästa sida. Intäkterna till det lokala näringslivet är en annan bonus. Särskilt i mindre städer blir det snurr på hotellnätter och restaurangnotor. Många passar på att resa dit för en trevlig weekend i glitter och glädje. Familjeunderhållning i uppskruvat tempo som förstås är roligare att uppleva live än hemma i tv-soffan.
Melodifestivalen har funnits i Sverige sedan 1958. 2002 infördes lokala deltävlingar. Man drog ut på schlagerfesten från en kväll till fem. På så sätt håller man liv i snackisen i en dryg månad. Fler artister och låtskrivare får chansen att visa upp sig. Hela, nåja, Sverige ska leva och fler får möjlighet att se cirkusen på riktigt. De flesta kommuner skulle ge sin högra hand för att få stå värd för en kväll. Men folkfesten är inte gratis. Dagens Industri granskade för några år sedan kostnaderna för att arrangera en deltävling. Omkring en miljon blev snittsumman på prislappen. Ofta dyrare för mindre kommuner och billigare för större. Klart det är mycket för skattebetalare i en liten kommun. Men det man får tillbaka i PR-värde, gemenskap och uppmärksamhet är ofta värt varenda krona. Bara det att tusentals tittare får upp ögonen för städer de kanske aldrig tidigare tänkt på. Strålkastarljuset öppnar upp.
Luleå var på tårna i lördags. Birgit Lind, evenemangsansvarig på Luleå kommun, sa till SVT Norrbotten: Vi är otroligt förberedda för det här. Det är enorm satsning från kommunens sida på ett av Sveriges största evenemang. Luleå kommun lade två miljoner kronor för att vara värd, men räknar med att få tillbaka summan rätt snabbt: Det stärker platsens identitet och varumärke. För de som vill flytta hit visar vi att det finns en meningsfull fritid, avslutar Lind. De cirka 6000 biljetterna till kvällen sålde sedan slut på 30 minuter.
Konkurrensen om värdskapet är stort. Intresserade kommuner behöver räcka upp handen och visa intresse minst ett par år i förväg. Man måste förstås också ha en rimligt stor och ledig arena som pallar trycket. Alla punkter som krävs kan Piteå kommun klara av. LF Arena tar in 2500 personer och går relativt smidigt att klä om till schlagerscen. Piteborna behöver en rejäl folkfest mitt i vargavintern. En rolig kväll i sann Piteåanda som förhoppningsvis leder till att fler vill flytta hit och jobba. Och visst vore det lite befriande om det inte enbart är Luleå, Skellefteå och Sundsvall som syns när riksnyheterna ibland får för sig att rapportera från norra Sverige?
Både Musikhjälpen, som ledarsidan lyfte i en krönika i december, och Melodifestivalen hör hemma i Piteå. Två tunga arrangemang från public service som ger så mycket tillbaka. Kommunen och grannkommunerna har allt att vinna på att sätta Piteå på kartan för hela Sverige. Kommunalråden Patric Lundström och Kata Nilsson behöver nu sätta en rejäl glitterspade i marken och göra allt de kan för att en deltävling i Mello hamnar på rätt plats 2026.