Norrlands enda röst i Europaparlamentet har tystnat

Socialdemokraten och EU-parlamentarikern Erik Bergkvist är död. Därmed är norra Sverige inte längre representerade i Bryssel.

Erik Bergkvist, tidigare EU-parlamentariker.

Erik Bergkvist, tidigare EU-parlamentariker.

Foto: Fredrik Persson / TT

Ledarkrönika2024-02-29 05:00
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

En dryg vecka efter Erik Bergkvist avled i sviterna av lungcancer är det fortfarande svårt att sätta orden på pränt. Han var högst levande alldeles nyss känns det som. Sjukdomsbeskedet kom under senhösten, men alltid aktiv, tänkande och i debatt. Vred och vände på argumenten. Klok och klurig. Visionär med humor. Forskare i grunden. Lång erfarenhet som politiker. Från SSU, kommunen, regionen till de senaste fem åren i EU-parlamentet. 

Där var han den enda av Sveriges 21 parlamentariker som representerade Norrland. Inget annat parti hade valt att skicka ned någon med det perspektivet. I en tid då landsdelen kokar av den gröna omställningen, tusentals nya arbetstillfällen och framtidstro. Erik kom från början från Norsjö men bodde i Umeå. Det var där hans valkrets och hemmaplan fanns. Samtidigt tog han ansvar för hela norra Sverige. Lyfte utmaningar, problem och möjligheter för alla som bor här. 

Erik var tydlig med vad han ville göra i Bryssel och sade: "Ska vi trygga freden, säkra demokratin och övervinna klimathotet måste vi arbeta tillsammans. Det är EU:s grundtanke – och den tror jag på." Stora ord som betyder något. Men även i mindre frågor engagerade han sig för att lösa vardagsproblem. Sladdtrasslet till exempel. Tänk om man kunde slippa alla olika slags laddsladdar till mobilen och plattan. En och samma standard i hela EU, det jobbade Erik för. Han var också huvudförhandlare vad gäller tidsskillnad. Planen är att i framtiden slippa växla mellan sommartid och vintertid. Ändra klockan två gånger per år ställer till det för djur, barn och äldre. Det blir också krångligt med tågtidtabellerna i Europa när tiderna kan växla länder emellan. 

Att lära sig navigera i EU-parlamentet är väldigt komplext även för den mest erfarne politikern. Världens största parlamentet som myllrar av förhandlingar, utskott, politiska grupper och informella maktförhållanden. Bara att hitta rätt i den enorma parlamentsbyggnaden i Bryssel är en utmaning. Extra svårt var det för Erik som var synskadad. Han beskrev i flera intervjuer hur tufft det var i början. Någon följde med honom till rätt rum för att när mötet var slut lämna honom där. Helt ovetandes om hur han skulle hitta tillbaka till sitt kontor. Ständiga resor mellan Umeå, Stockholm och Bryssel på det. Sedan genomgick han en transplantation och återfick en del av synen. Lycklig över att få se sina söner och känna igen sin golden retriever i snön. Envis som få gav han aldrig upp som politiker. 

I måndags inledde EU-parlamentet sin vecka med en tyst minut för att minnas Erik Bergkvist. Och dagen efter godkändes hans ersättare Linus Glanzelius, med ursprung i Göteborg. Med kort varsel fick han ställa om för att axla ansvaret som EU-parlamentariker. I valet 2019 var han nummer åtta på listan och SSU:s kandidat. Nu är han äldre och får rycka in på mandatperiodens sista månader.  Så fungerar politiken. Har sossarna fem mandat så ska de fortsätta ha det. Demokratin tar inte ledigt trots sorgliga omständigheter.  

Som det ser ut nu är Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt det enda toppnamnet från Norrland på partiernas valsedlar till Europavalet 9 juni. Även han från Umeå. Det är obegripligt att norra Sverige viftas bort på det här sättet. Halva landet hamnar återigen på skuggsidan på ett sätt som aldrig skulle hända storstäder som Stockholm och Malmö.