Den 11 september är det val till Stortinget i Norge. Kommande på måndag alltså. Det är upplagt för en spännande upplösning efter en intensiv valrörelse. Klart är att den av Höyre ledda regeringen är pressad.
I den se senaste opinionsmätningen skulle regeringspartierna med Höyre i spetsen tillsammans med sina allianspartier: Fremskrittspartiet, Kristelig Folkparti och Venstre få 88 av Stortingets 169 platser. I så fall en knapp stortingsmajoritet med tre mandat.
Om så sker skulle Höyres sittande statsminister Erna Solberg få förtroende för ytterligare en fyraårsperiod som statsminister.
Tidigare i år har opinionsmätningarna visat på en stor ledning för Arbeiderpartiet och dess samarbetspartier Socialistisk Venstre och Senterpartiet. Frågan är om den sista valspurten blir till fördel oppositionen eller om Erna Solberg får fortsatt förtroende. Klart är att många väljare ännu inte bestämt sig.
Arbeiderpartiets opinionssiffror ligger mellan 24 och 25 procent medan Höyre med just nu vind i ryggen ligger kring 26 procent. Man måste gå tillbaka till 1924 när Höyre senast var större än Arbeiderpartiet i ett stortingsval. Bara det som ett momentum inför valet nästa måndag.
Arbeiderpartiets Jonas Gahr Störe har under ett antal månader varit största parti i opinionen och därmed den som om skulle få första tjing för att bilda regering, men som sagt ; idag är väljaropinionen inte lika positiv för (AP). Det gäller för Störe att valspurta.
Solbergs regeringsunderlaget är däremot intakt. Tydligt är att Höyre inte har några problem att regera tillsammans med Siv Jensens högerpopulistiska Fremskrittsparti, men bland regeringskollegerna i Kristlig Folkparti och liberala Venstre betackar sig inte få för ett samröre med Fremskrittspartiet även om regeringstaburetter alltid hägrar.
En vecka före stortingsvalet i Norge har regeringspartierna ett fortsatt, om än litet försprång, i väljaropinionen. Upplagt för en spännande valdag. Fördel sittande regering är att norsk ekonomi just nu går bra efter några år av en nedåtgående trend. Dessutom har det blivit ny fart i den krisande oljeindustrin.
Norge har i och med Utöya 2011, åren går fort, fått uppleva hur ett öppet samhälle aldrig kan vaccinera sig mot urskillningslöst våld och fanatism. Lärdomen är att vi måste bekämpa extrema idéer, både till och höger och vänster som alltid får sin livsluft i hatet mot oliktänkande.
Mot de bakgrunden är det märkligt att det främlingsfientliga Fremskrittspartiet fortsatt utgör en viktig del i det nuvarande regeringsunderlaget. Partiets valresultat från 2013, då man nådde 16,3 procent är idag historia. Idag kanske ett tioprocentsparti.
En vänstercenter-regering med Gahr Störe i spetsen kan bli verklighet.
Allt kan hända under de sista dagarnas valkamp. Oppositionen har trots allt förlig vind.
Valet sker mot bakgrund att Norge har den lägsta arbetslösheten i Europa. Med sina oljefonder har man dessutom en av världens starkaste ekonomier. Det lär det bli ett spännande val.