Mors dag är ett amerikanskt påfund som kom till Sverige 1919. Först långt senare slog det igenom på allvar. En årlig tradition i maj då många vill uppmärksamma sin egen mamma eller fru. Gott så kärleksfullt på hemmaplan, fars dag firas ju också. Men nuförtiden dominerar dagen med köphets i instagrams flöden. Ju finare presenter desto fler bilder. Och blomsterhandlarna och konditorierna jublar. En garanterat säker inkomsthelg för dem som spelar på anhörigas dåliga samvete.
Även fast Sverige är ett av världens mest jämställda länder ligger vi efter på flera punkter. Fortfarande tar kvinnor ut utan jämförelse flest föräldradagar. Trots en mycket generös och världsunik föräldraförsäkring så tycker papporna det räcker med några månaders ledighet. Gärna i anslutning till sommaren. Löneskillnaderna är stora och jämför man livsinkomst så förlorar kvinnor flera miljoner bara på grund av sitt kön. Pengar de verkligen skulle behöva till bostad, fuck off-kapital vid skilsmässa eller bara ett härligare liv med bil, resor och nöjen. En del kvinnor känner sig tvingade att stanna i destruktiva relationer enbart för att de inte har råd att separera. Med en deltidslön i handeln eller vården blir det helt krasst för dyrt att bo på egen hand med barn.
En punkt det inte talas lika högt om är det osynliga arbetet. Allt det där som bara händer till synes per automatik i familjelivet. Packa barnens gympapåsar, fixa matsäck till utflykten, hålla koll på födelsedagar i både sin egen och makens släkt. Se till att barnens garderober uppdateras utifrån årstider och växande fötter. Namnmärka och känna igen samtliga av barnens kläder. Starta en insamling som tack till klassföreståndaren vid skolavslutningen. Planera veckans matlagning. Tvätta, diska och sortera och medan man sitter på toa passa på att torka bort fläckar från badrumsspegeln. Ett vardagsslit som aldrig tar slut men så ofta hamnar på mammor. Familjens projektledare som ser till att allt flyter på. Män som minsann byter däck två gånger per år och sköter grillen på helgen är inget starkt motargument som håller.
Förra året kom en bok på temat. Det heter just "Allt vi inte ser: så påverkas du av det osynliga arbetet - hemma och på jobbet", skriven av Ida Östensson och Thor Rutgersson. De beskriver det obetalda och osynliga arbetet som utförs varje dag. Både i hemmet och på jobbet. Vem råkar till exempel utan undantag ta med kaffetermosen till mötet och ser till att alla kollegor får påtår?
Bokens fokus är ekonomi, hem, barn, socialt ansvar och känsloarbete. Det handlar om att trösta, visa omsorg och vårda relationen. Någon, helst fler, måste ta ansvar också för det och även här hamnar det ofta enbart på kvinnan. I boken finns enkla vardagstips, intressanta tester och smarta lifehacks för att synliggöra och få bukt med problemen.
Forskning visar att kvinnor är mer utsatta av stress än män. Och det beror mycket på den dubbla arbetsbördan med arbete, hem och familj. Kvinnor drabbas också oftare av utbrändhet. Det här är varningssignaler som måste tas på allvar. Vi kan inte ha en hel generation som går in i väggen för att män duckar för livspusslet. Kvinnor behöver också ställtid och återhämtning.
Gärna en trevlig mors dag, men först en rejäl omfördelning av det osynliga arbetet. Annars kommer firandet fortsätta vara ett hån mot alla dubbeljobbande mammor.
Mors dag är ett hån mot dubbeljobbande kvinnor
En gång om året passar det att lyfta mammor. Alla andra dagar fortsätter de ansvara för hemmets osynliga arbete.
Mors dag var i söndags.
Foto: Henrik Radhe
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.