Mäns våld mot kvinnor är normalläge varje dag året om

75000 kvinnor utsätts för partnervåld per år. Det är ungefär lika många som bor i Luleå kommun. Men mörkertalet är ännu större.

Kvinnomisshandel.

Kvinnomisshandel.

Foto: TT

Ledarkrönika2024-09-24 02:00
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

En gravid kvinna berättar hur mannen sätter sig gränsle över henne, tar stryptag och sedan matar knytnävsslag i ansiktet. Åklagaren tycker att brottet ska ses som grovt eftersom mannen visat särskild hänsynslöshet och råhet genom att utdela kraftigt, upprepat våld mot huvud och hals. Allt medan kvinnan låg ner i sängen och inte kunde värja sig. PT rapporterar på nyhetsplats om fallet. Hemska omständigheter med både ofödda och befintliga barn med i bilden. Men ändå vardag för så många kvinnor i Sverige. 

Att som kvinna gå hem ensam nattetid genom en mörk park är mycket mindre riskfyllt än att att ligga i sin egen säng. I tusentals hem, oavsett klass, geografi, inkomst och ålder, utsätts kvinnor för psykiskt och fysiskt våld av en man de har en relation med. På en plats och med ett sällskap där de borde känna sig trygga. Mäns våld mot kvinnor är en pågående livsfara som aldrig tar slut. Allra farligast är det att lämna en våldsam relation. I många fall är det precis då som mannen inte kan hantera situationen och mördar kvinnan. Ungefär en gång i månaden händer det i Sverige. Kvar finns i många fall barn och andra anhöriga. Traumat blir stort för barn vars pappa dödar mamma. 

Överlever kvinnan långvarig misshandel och lyckas ta sig ur en våldsam relation kommer det med alltid med ett pris. Kvinnan PT skriver om beskriver ögonskador: "Jag ser dåligt, ser dubbelt på ögat fortfarande. Jag har inte varit på återbesök för jag har inte vågat och han har sagt att han inte vill att jag ska göra det. Behöver förmodligen en ögonoperation." 

Fysiska skador är en sak. Livslång rädsla och oro adderar till hur mäns våld mot kvinnor drabbar. Kostnaderna för samhället blir enorma. Sjukhusvård, polisinsatser, hjälp från psykolog, statliga bidrag till kvinnojourer och sjukskrivningsperioder som kanske aldrig tar slut. Ändå saknas viktiga resurser och inte minst uppmärksamhet. Gängvåld och de mord som sker i den kontexten är i media nästan varje dag. Mäns våld mot kvinnor tar aldrig semester och blir ofta bara en notis. Om ens det. Det är som om våldet är ett normalläge kvinnor får räkna med. 

Socialstyrelsen uppskattar att cirka 75000 kvinnor misshandlas av män varje år. Det är nästan lika många som bor i hela Luleå kommun. 200 kvinnor per dag utsätts alltså för våld i Sverige. Men mörkertalet är förmodligen ännu större. Fortfarande är våld i hemmet präglat av skam och skuld. Mannen ser också ofta till att kvinnan steg för steg hindras från att träffa vänner och övrig familj. Psykisk nedbrytning leder till att man känner sig totalt värdelös. Kvinnor vågar inte berätta och männen hotar med mer våld eller död om de anmäler. Polisen får ibland vittnesmål som utsatta kvinnor sedan väljer att ta tillbaka. Rädslan för sin egen partner eller förlora barnen är för stor. Ofta har inte heller kvinnor råd att skilja sig. Inkomstskillnaderna är för höga för att kunna stå på egna ben som ensamstående mamma. 

Arbetet mot mäns våld mot kvinnor är inte en partipolitisk fråga. Det går liksom inte att tycka lite olika om hur mycket eller lite våld kvinnor ska tvingas utstå. Nolltolerans är den enda vägen framåt. Men då krävs det ett rejäla satsningar på socialtjänst, polis och kvinnojourer. Istället kunde alla läsa om att rika män är vinnarna i regeringens höstbudget som presenterades förra veckan.