Ljuset och mörkret, en evig kamp

Foto:

Ledarkrönika2017-05-30 06:00
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nu går vi mot ljusare tider. Mörkret trängs undan av solen. Natten blir lättare att uthärda. Vi kan sköta våra sysslor utomhus nästan dygnet runt.

Solen hjälper oss att återerövra makten över natten.

Hur viktig natten är för vår självförståelse berättas mycket intressant av Gunnar Bromberg, som i ”Nattens historia. Nordiskt mörker och ljus under tusen år” (Natur & Kultur) sammanfattar hur vi nordbor brottats med dygnets mörka sida.

Det finns många exempel ur litteraturen och konsten hur vi förhållit oss till natten. Broberg har många historier om fruktan för lyktgubbar och de möjligheter som mörkret erbjudit.

Det går att jämföra den ljusa årstiden vi nu går in i med den historiska epoken, ”upplysningstiden”.

Länge befann sig människor i ett andligt mörker. Så med upplysningen, som startade på allvar på 1700-talet, har vi gradvis lyckats mota bort okunskap och tro på övernaturliga företeelser. Människorna övergav religion och privilegiesamhälle till förmån för vetenskap och folkbildning.

Överhetsstyre ersattes med demokrati, eftersom vanligt folk ansågs ha kapacitet att förstå och påverka samhällsutvecklingen. Och att vi människor är smarta om vi får chansen att tänka fritt visar en fantastisk uppfinning som gjort att vi inte längre måste anpassa oss efter årstidernas skiften. Med glödlampan kom nämligen en belysningsrevolution som ändrade allt.

Ibland föreställer vi oss att datorn förändrat samhället. Och visst är det radikalt annorlunda idag, med smartphones som gör att vi slipper umgås med andra om vi inte vill. Vi kan skapa egna frihetsbubblor.

Men smartphonen är egentligen en bär- och redigeringsbar tv-apparat, denna fantastiska manick som på 1960-talet intog våra hem och förändrade familjernas vanor i grunden.

Frågan är dock om inte glödlampan är minst lika betydelsefull. Jan Garnert har i sin bok ”Ut ur mörkret. Ljusets och belysningens kulturhistoria” (Historiska Media, 2016) skildrat detta epokskifte.

Vi har svårt att föreställa oss vilken skillnad det gör att kunna förlänga den ljusa dagen med hjälp av elektriskt ljus. Fordom var vedens glöd det lilla ljus folk hade att hålla sig till. Förvisso blev det mycket bättre redan med fotogenlampan, men först med elektricitetsdrivet ljus kunde vi äntligen brotta ner mörkrets övermakt.

Som sagt. Nu sprids det naturliga ljuset över nejden. Sommaren är här. Låt oss glädjas. För snart vänder det igen. Och då ska glödlampan fortsätta bekämpa mörkret och tillsammans med oss hålla vidskepelse, fanatism och förmörkade sinnen stången.

Läs mer om