Landsbygdsministerns utspel om sin egen pappaledighet är trams

Vill man skryta om föräldraledighet är ett tips att den sträcker sig längre än fem veckor. Peter Kullgren borde veta bättre.

Peter Kullgren.

Peter Kullgren.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledarkrönika2025-02-20 04:00
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I tisdags fick så äntligen pressekreteraren på Landsbygds- och infrastrukturdepartementet något att sysselsätta sig med. Media är inte direkt bortskämda med nyheter från Kristdemokraternas tillhåll på Regeringskansliet. Men nu fanns det till och med ett klassiskt insälj att göra med både bildsättning, nyhetsmässigt innehåll och eget material till sociala medier. Expressens politikredaktör Filippa Rogvall nappade på det exklusiva erbjudandet med nyheten om att landsbygdsminister Peter Kullgren blir det första manliga statsrådet som tar pappaledigt. Miljöpartisten och dåvarande kulturminister Amanda Lind hann dock före och testade de då nya reglerna när hon blev mamma 2019. 

Den tidigare S-ledda regeringen tog fram regelverket som tillåter föräldraledighet med statsministerns godkännande. Även om det är en mycket liten grupp som blir ministrar i Sverige och ännu färre som får barn under tiden, så är det förstås helt rimligt att även de kan vara hemma med bebis. Den möjligheten borde alla omfamna ordentligt. Och vid första anblick är det precis det man tror att också landsbygdsministern gör. Färgstarka och fartfyllda bilder på honom, mamman till barnet och ettåriga dottern på plats i Rosenbad. Men så läser man någon rad in i ingressen och upptäcker att föräldraledigheten blir fem veckor i vår. För det här klargör Kullgren, det är minsann ingen symbolhandling i jämställdhetens namn och slår fast till reportern: "Det finns säkert de som tror att jag vill göra en poäng av det. För mig är det totalt irrelevant. Det här är något som jag tycker är viktigt i relationen till mitt barn." 

Helt betydelselöst alltså. Men ändå så stort behov av att synas med faktum. Partikamraten Ebba Busch gläder sig på instagram. Statsministern själv skryter om det i sina kanaler. Peter Kullgren hyllar sin chefs positiva inställning men avslöjar samtidigt: "Han har uppmuntrat att jag, om än för en kortare tid, är lite föräldraledig." Hans fru, även hon aktiv kristdemokrat och ordförande för kvinnoförbundet, markerar: "I stället för ett jämställt samhälle bör vi sträva efter ett fritt samhälle." En frihet som av någon märklig anledning alltid drabbar kvinnor negativt ekonomiskt. 

KD är så bakåtsträvande när det handlar om jämställdhet att klockorna stannar. Förmodligen tog batterierna slut redan någonstans kring 1953. Fem veckors pappaledighet är ett misslyckande för vem som än tar ut så lite. Tyvärr inte ovanligt då män som grupp fortfarande bara använder cirka 30 procent av dagarna. Enligt en rapport från Inspektionen för socialförsäkringen har par i storstäder ett mer jämställt uttag. Kortast total ledighet förekommer bland pappor i Blekinge län. De tar ut 83 dagar. Ändå långt fler än för värmlänningen Peter Kullgren. 

Men på Sveriges kommuner och regioners webbsida finns hjälp: "Ett jämställt föräldraskap gynnar barns hälsa, utveckling och välbefinnande. Det är också viktigt för föräldrarnas relation till barnet och varandra." De erbjuder även en gratis skrift som kan vara till nytta för landsbygdsministern och hans gelikar: Om maskulinitet och jämställt föräldraskap. Där beskrivs strategier och exempel för hur mödrahälsovården och barnhälsovården kan främja ett jämställt föräldraskap genom att stärka män i deras roll som föräldrar. 

Nyttig läsning även för chefer som bara beviljar en månads ledighet.