Ingen maj månad utan den traditionella debatten om var skolavslutningar ska hållas. Tjafset är lika punktligt varje år som hägg och syren. Om en knapp vecka drar sommarlovet igång för eleverna på Kyrkholmsskolan i Arjeplog. Men just nu verkar de mest fokusera på själva skolavslutningen. Enligt SVT vill 55 av 60 elever att den sker i kyrkan. Argumenten är flera: "Det är helt värdelöst att vi inte kan ha ett gemensamt firande i kyrkan där föräldrar, släkt och vänner kan vara med. Vi tycker att det är jättetråkigt att vara i skolan. Skolan kan liknas vid en diktatur."
SVT rapporterar vidare att ett av motiven från skolledningen är att kyrkan bland annat kan upplevas som skrämmande för vissa elever. Rektor Helene Lindberg säger att hon lyssnat på eleverna och fattat beslutet att avslutningen kommer ske i klassrummen i skolan. Här agerar skolledningen helt rätt. Skolavslutningar har inget i religiösa rum att göra.
Samtidigt låter de sedan flera år avgångsklasserna i nian ha sin avslutning i kyrkan. Minst sagt splittrat budskap i frågan. Var konsekvent istället och stäng kyrkdörren för alla elever. Lockas man ändå av kyrkans gemenskap, psalmer och böner går det jättebra att göra ett besök utanför skoltid vid andra tillfällen i juni. Precis som andra troende oavsett religion har sina mötesplatser.
Skollagen är också tydlig, undervisningen ska ske utan religiösa inslag. Att ha skolavslutning i kyrkan är visserligen tillåtet, fast då utan bön eller välsignelse. Problemet är att det är rätt knepigt att veta var gränsen går väl på plats. Alla elever måste känna sig välkomna. Både de som har en annan tro än kristendomen och inte minst för de som är ateister. Tänk samma scenario fast tvärtom? Skolavslutning i ett buddhistiskt tempel, i en moské eller varför inte i Humanisternas föreningslokal? Det är inte många som skulle säga ja till det. Så varför tvinga in elever på religiös mark när skolan är skyldig att erbjuda elever en trygg miljö.
I ett sekulärt land som Sverige kan inte kyrkan agera default-läge. Samma märkliga felsteg sker i många kommuner som drabbas av kris. En större dödsolycka eller mord. Då står kyrkan alltid redo i främsta ledet att stötta, när det finns utbildade psykologer som kan jobbet bättre. Präster ingår till och med ofta i de officiella krisgrupperna. Det är något väldigt självgott över att ta för givet att alla sörjande är kristna.
Det finns vittnesmål från personer som fått dödsbud om anhöriga av en präst som ringt på dörren. Utan att de ens har varit medlemmar i en församling. Vilka andra aktörer från civilsamhället skulle ta sig den rätten? Som om KIF Örebro skulle skicka hem säsongskortet istället för det man beställt från Piteå Dam. Noll målgruppsanpassning, bara övertygelsen om sin egen förträfflighet.
Ibland saknas en lokal tillräckligt stor för elever, lärare och anhöriga. Men det går ofta att lösa ändå. Inne i skolan, i gympasalen eller ute på skolgården. Man kan också ha två avslutningar samma dag så fler familjer får plats. Med rätt inramning av sång, tal och högtidlig ceremoni utan ett uns av religion är det fullt möjligt att skapa en fin och minnesvärd examensdag.
Svensk skola är till för alla. Det räcker med att en enda elev inte känner sig bekväm i religiösa rum. Det borde eleverna i Arjeplog förstå. Skolavslutningar har ingenting i kyrkan att göra.