Föreställ dig att i den miljön mötas av barackbostäder för tusentals gästarbetare. Träd fälls, parkeringar bereds. Tung trafik blir vardag. Förutom att det sker i anslutning till världsarvet så är det dessutom i direkt närhet till den begravningsplats som finns utanför den medeltida stadskärnan.
Jag har själv bott på Gotland och anser att det scenario jag beskriver skulle vara otänkbart oavsett hur det motiverades. Gotland och Visby lever i hög grad av besöksnäringen och gotlänningarna vet att värdesätta sitt kulturarv.
I Norrbotten är det andra tongångar. För här planeras just exakt detta. Vid en av infarterna till världsarvet Gammelstads kyrkstad planeras ett av Sveriges största områden med modulbostäder, nysvenska för barackbostäder.
Totalt 1280 små lägenheter planeras för 1600 gästarbetare som ska vara med och bygga den gröna omställningen. I direkt anslutning till begravningsplatsen och ett stenkast ifrån världsarvet.
Jag har i tidigare ledare skrivit om den historielöshet som präglat vårt län. Hur påverkas ett samhälle som under sekler förnekats sin historia?
Jag sitter inte på alla svar men några konsekvenser framstår som klara.
En solklar konsekvens är att vår historia fått ta skada. Vattenkraftsutbyggnaden skedde utan hänsyn till länets kulturarv och historia, mängder av förhistoriska och senare tiders lämningar dämdes över utan undersökning.
En förstörelse som gjordes möjlig av ett synsätt om att det inte fanns någon historia här i norr värd att ta hänsyn till.
En annan konsekvens är att generationer av norrbottningar fostrats i föreställningen att det inte fanns något att vara stolt över här, inget som är värt att bevara.
Det är det här jag tror ligger och spökar i bakgrunden. Historielösheten, oförmågan att ta hänsyn till andra värden än de ekonomiska. Man vet priset på allt men värdet av ingenting.
Annars hade det här ärendet aldrig gått så långt som att företaget Away Group nu söker bygglov.
Kritik finns, både från Nederluleå församling och boende i området. Från kommunens världsarvsförvaltning är det däremot märkligt tyst.
Det är Luleå stift som äger frågan i egenskap av markägare. Stiftets jägmästare och egendomsförvaltare Anders Landström verkar däremot inte se några problem med etableringen:
– Vi har försökt analysera efter vår förmåga om det här är ett lämpligt område och ser inga akuta hinder, det här är ett lämpligt område som vi ser det.
Riskerna för världsarvsvärdena och kulturmiljön i stort är uppenbara. Närheten till begravningsplatsen är direkt olämplig. Landströms uppfattning är anmärkningsvärd.
Det finns platser som förlorat sin världsarvsstatus när det skett ingrepp i miljöerna som förvanskat eller helt förstört de kulturvärden som låg till grund för att platsen togs upp som världsarv. Ett exempel är Liverpools maritima centrum som förlorade sin världsarvsstatus 2021 då planerna för stadens utveckling kom att leda till förlust av de kulturhistoriska värdena.
Luleå stift behöver nu omgående tänka om, se förbi de ekonomiska vinsterna. Det behövs bostäder för gästarbetare men inte vid ett av länets få världsarv och ett av länets största besöksmål. Om det är någon verksamhet som bör veta värdet av andra saker än de rent ekonomiska är det väl ändå Svenska kyrkan?
För visst vill Luleå stift att Gammelstads kyrkstad även fortsättningsvis ska vara världsarv?