Bonnesen blev friad i tingsrätten men dömdes alltså i Svea hovrätt på punkten grovt svindleri. Hennes advokat meddelade direkt att domen kommer att överklagas, det är svårt att bedöma om Högsta domstolen tar upp fallet eller inte men alldeles oavsett är domen unik. Ekonomiska brott är svåra att utreda enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ), grovt svindleri i synnerhet, i flera av de tidigare stora svindlerimålen har åklagarna haft svårt att bevisa att brott begåtts, särskilt när det begåtts inom en annars lagligt bedriven verksamhet.
Många utredningar och åtal som har lett till få fällande domar. Det har säkert gett känslan för många inom bank- och finansvärlden att det går att komma undan med det mesta. Precis som att de stora bankerna kan räkna med att de är "too big to fail", det vill säga för stora och för viktiga för att staten ska låta dem gå omkull, verkar ett tankesätt ha brett ut sig bland människorna som befolkar de tunga ledningsuppdragen att de är oåtkomliga. När jag läste Bonnesens spontana reaktion var det åtminstone det jag läste in i det, inte ska väl jag sitta i fängelse?
Hennes advokat beskriver vidare att Bonnesen har svårt att förstå att hon begått en brottslig handling:
"Hon förstår inte att hon som inte tagit en krona från någon människa ska sitta i fängelse."
Det handlar inte om att hon stulit. Hon döms inte för stöld utan för att hon lämnat vilseledande uppgifter, bland annat till media, kopplat till den misstänkta penningtvätt i Swedbank som uppdagades av Uppdrag granskning 2019. I ett pressmeddelande från Svea hovrätt om domen kan man till exempel utläsa följande:
"Uppgifterna förmedlade det vilseledande budskapet att det inte fanns några misstänkta penningtvättskopplingar till en annan banks verksamhet i Estland."
Bonnesen har hela tiden nekat till brott och uppvisar genom de uttalanden som hennes advokat gjort en oförståelse för hovrättens bedömning. Jag tror faktiskt att hon och andra med henne inte anser att det är ett brott, återigen så tror jag att mentaliteten är att de är oåtkomliga.
Samhällets regelverk, lagstiftningen, har helt enkelt inte uppnått målet att avskräcka dessa medborgare från att begå brott. Eller ens förmått dem att förstå att de begår brott.
Hovrättens dom välkomnas av jurister, företrädare för aktiespararna och experter på korruption. Joacim Olsson, vd för Aktiespararna, är en av dem:
"Juridiken fungerar, säger han. Jag tycker det är viktigt att man som vd inte kan vara hur hal och vilseledande som helst i sina uttalanden."
Domen mot Bonnesen är därför viktig, dels visar den att arbete mot penningtvätt och ekonomisk brottslighet är i fokus. Banker och andra företag behöver, måste, skärpa sitt eget arbete i dessa frågor. Dessutom sänder den en signal till näringslivstopparna att de har ögonen på sig. Vd:ar och andra chefer vet nu att det finns en gräns, överträder man lagen, så kan man få stå till svars inför domstol och det leder till konsekvenser.
Domen är unik enligt Louise Brown, som arbetar med finansiell brottsprevention på Advisense. Det borde den inte vara, ingen står över lagen, inte ens bankdirektörer.