Höjningen av bostadstillägget smalnar av gruppen ytterligare, att det inte kommer att gälla kvinnor som bor tillsammans med en man med högre pension glömmer de också att berätta. Högern gillar inte fördelningspolitik är inget nytt, så att deras förslag missgynnar de med de lägsta pensionerna som också är majoriteten kvinnor förvånar mig inte. Det som gör mig riktigt arg är retoriken.
Man inte vill gynna dem som inte jobbat. ”Gör andra livsval” twittrar KDs ledare. Antingen är det okunskap eller arbetarklassförakt. Jag har svårt att se det på något annat sätt när Åkesson, Kristersson och Busch försöker påskina att det är människor som varit ointresserade av arbete vi pratar om.
Kommer ni ihåg hur samhället såg ut för säg 30–40 år sedan? Då jag växte upp var förskolan inte utbyggd, och det fanns ännu ingen reform som hette maxtaxan. Utbyggnaden av förskolan och att kraftigt subventionera kostnaden, i synnerhet vid låga inkomster har gjort att fler kvinnor kunnat arbeta, stärkt arbetarklassens ekonomi då fler av arbetarklassens kvinnor kunnat arbeta mer tack vare dessa reformer. Rätten till förskola från 1 års ålder kom först 1995, och maxtaxan infördes så sent som 1998. Kvinnor, som min mamma, har alltså mött en situation där lönsamheten i att arbete i en arbetarklassfamilj varit sämre än vad nuvarande generation möter. Dessa arbetarklassens kvinnor har ofta haft i bästa fall en tvåårig gymnasieexamen och många har arbetat i service och omsorgsyrken med låga löner och som sällan har erbjudit heltider. De flesta har yrkesarbetat hela livet och tagit ansvaret för hemmet, men när de går i pension är det många av dem som hamnat på garantipensions nivå.
När nu kostnaderna stiger på många av de saker som man faktiskt inte kan välja bort, så drabbar det dem med lägst inkomst mest. Därför vill Socialdemokraterna att en halvmiljon pensionärer ska få 1000 kr skattefritt från och med augusti i år. De som arbetat inom lågbetalda service och omsorgsyrken drabbas lika mycket av de höjda priserna. Att samhällsstrukturerna såg ut som de gjorde har påverkat dessa människors möjligheter att ”gör val”, och det gör mig så förbannad att höra sådana förenklade budskap från någon som aldrig mött dessa kvinnors förutsättningar.
Vi har sedan rösträttens införande arbetat med att göra kvinnor ekonomiskt självständiga, något som gör att Sverige har en av världens högsta andel av kvinnor i arbete som gör dem mindre utsatta och att de har större möjligheter att leva ett liv som de valt, inte ett liv som de har råd med. Faktum är att det tom visat sig leda till bättre sexliv och lyckligare äktenskap när kvinnor har råd och möjlighet att försörja sig själva. Men det är en annan krönika, ber att få återkomma i ämnet.
Vi har fortfarande en skuld att betala till de kvinnor som ingår i garantipensionen. En kombination av utbyggd högskola, bättre arbetsvillkor och att jag har haft möjlighet att ha mina barn på förskola från 1 års ålder har gjort att jag kunnat arbeta och tjäna in mer pengar till min pension än vad min mamma kunnat göra under sina yrkesverksamma år. Jag menar därför av vi har råd att från och med augusti se till att ge bättre levnadsstandard, till de som har de sämsta förutsättningarna. Det är en jämställdhetsreform, inte ett bidrag till de som varit för lata för att arbeta.