Hemundervisning fostrar inga goda samhällsmedborgare

Föräldrar som envisas med att hålla sina barn hemma borde lägga av direkt. Alla förlorar på elever som missar skolan.

Barn som undervisas hemma.

Barn som undervisas hemma.

Foto: Thomas Brun

Ledarkrönika2024-11-07 05:00
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sverige har skolplikt och det är inget man kan tolka lite som man känner för. Inget dagsformen sätter agendan för. Det är inte ok att strunta i en nekad ledighetsansökan och dra till Thailand ändå med ungarna. Vilket flera familjer fått lära sig den hårda vägen när de dömts till vite. Höga belopp som kostade långt mer än själva resan. Samma sak är det med att hålla barn hemma. Visst kan det finnas mobbning och bristande resurser i skolan som leder till att både barn och föräldrar tappar förtroendet för lärare och rektor. Men då är det alltid huvudmannens ansvar att reda ut utmaningarna och lösa problemen. Det finns inga ursäkter för att skita i skolplikten. 

Enda undantaget är om ett barn är väldigt sjukt och inte får vara med i klassrummet på grund av hälsorisker. Men då går det ofta att lösa ändå med en digital närvaro med teknik som ska göra det så bra som möjligt under en tillfällig period. 

Annat är det med den grupp av föräldrar som aktivt tar avstånd från skolan som fenomen. De vill själva undervisa sina barn i så kallad hemskolning. Mamman Mathilde beskriver i Amelia hur hon och hennes sjuåriga dotter valde att flytta från Sverige till Danmark för att fly skolmiljön. Flickan trivdes inte i skolan och oroade sig på nätterna. Hon ville ge sin dotter pedagogisk frihet och möjlighet att läka från stressen. Därför bor de numera på ön Bornholm där det också finns fler föräldrar som tänker lika. 

Vi hade aldrig flyttat utomlands om det inte hade varit för den svenska skolplikten, säger Mathilde. För att hon ska hinna undervisa dottern hemma lever hon på besparingar och får hjälp av sina föräldrar. Själv är hon inte utbildad lärare utan är konstnär. 

I Danmark genomförs regelbundna kontroller att barn som undervisas hemma verkligen hänger med i läroplanen. Misslyckas man dras rätten till hemskolning in. 

Skolverket lyfter fram i läroplanen att elever genom undervisningen ska fostras till demokratiska medborgare. Det är rätt svårt att lyckas med om en del envisas med att skippa skolan. En outbildad förälder utan pedagogisk kompetens är inte samma sak som en professionell lärarkår i en trygg skolmiljö. En viktig del är också att öva upp förmågan att samverka med andra. Vänta på sin tur, diskutera och bry sig om sin omgivning. Även det är inte lätt att öva ensam hemma i vardagsrummet utan andra barn. Och vilka vänner ska man leka med på rasten om skolgården är hemma? 

Det som kallas hemskolning är i princip inte tillåtet i Sverige. Att gå i skolan är dessutom både en rättighet och en skyldighet. Många fattiga barn i andra länder drömmer varje dag om möjligheten, men tvingas istället börja jobba tidigt för att bidra till familjens försörjning. I Sverige däremot är skolan så viktig att man till och med valde att hålla öppet under pandemin. Värna barns bästa trumfade eventuella smittrisker. 

Så skärp er allihopa. Först och främst skolornas huvudmän som måste följa en tydlig skollag. Alla elever har rätt att känna sig trygga i skolan och få det stöd de behöver för att klara av undervisningen. Men även föräldrar behöver göra sitt. När man tar ut sina barn från skolan bryter man inte bara mot skolplikten. Man ser också effektivt till att ens barn hamnar utanför socialt och tappar fart i utvecklingen. En likvärdig utbildning blir då bara tomt prat. Det fostrar inga goda samhällsmedborgare.