Gnället om influencers börjar likna kvinnohat

Ulf Lundell tjänar miljoner på att beskriva sin vardag. Men när Bianca Ingrosso gör innehåll av sitt liv är det plötsligt fel.

Bianca Ingrosso är en förebild.

Bianca Ingrosso är en förebild.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Ledarkrönika2023-11-23 05:00
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Tusentals sidor med gnäll och gnet direkt från kulturelitsmeckat på Österlen. Det är innehållet i bokserien Vardagar som Ulf Lundell har gett ut på papper. Beundrarna vallfärdar till hans galleri i Simrishamn där det går att köpa allt. Fotografier, böcker, skivor, konst och allmänt krimskrams. Bara det står Lundell på det så räcker det gott för pojkarna längst fram. Plånboken åker fram. Här ska köpas. Och pengarna rullar in som de ska på Ulfs bankkonto. När det sedan är dags för turné är mellansnacken faktiskt rätt roliga. Krassa och bitska så publiken får skratta åt hans anekdoter. 

Bianca Ingrosso gör ungefär samma sak förutom att måla tavlor. Hon gör digitalt innehåll av sin vardag i sociala medier, sjunger, programleder med vass ton och säljer smink som hennes fans älskar. I ett Sverige där det är vanligare att en VD heter Anders än är en kvinna är det en befrielse att Bianca har lyckats som kvinnlig företagare. Hon drar in miljoner och är en förebild för tusentals unga tjejer. Prata med vilken 13-åring som helst och märket Caia står högst upp på önskelistan till jul. 

Smink och hudvård är en stor hobby för många kvinnor. Ändå avfärdas det som ytligt och ingen seriöst intresse. Precis på samma sätt som influencers, ofta unga och drivna tjejer, viftas bort. Med argument som "de gör ju ingenting, de borde söka ett riktigt jobb istället". Hade man sagt så till en kille som sålde bildelar på nätet? Eller till en upphöjd manlig författare? Troligen inte. I alla kapitalistiska samhällen i alla tider har man sålt prylar till olika målgrupper. Det är liksom ingen nyhet att det är så det funkar. Enda skillnaden nu är att det domineras av kvinnor, fokuserar på utseende och sker på nätet. Varför är det så fel? 

Föraktet mot en bransch som har utvecklats snabbt de senaste åren börjar på allvar likna kvinnohat. Kvinnor som snabbt förstår en ny marknad, ringar in en målgrupp och tjänar pengar på det är inte dumma i huvudet. De fattar var det finns pengar och agerar därefter. Som vilka framgångsrika företagare som helst. 

Sajten Bloggbevakning, som visserligen borde byta till ett mer tidsenligt namn, förstår däremot precis vad det handlar om. Camilla Gervide som driver den granskar världen där sociala medier betyder allt. Och hon var en av de första med att inse vad vi står inför för digitalt skifte. Lagstiftning finns på plats och man får inte ta emot sponsrade gåvor eller lyfta sitt eget varumärke utan att göra en tydlig markering. Följarna, som ofta är extremt många fler än som läser en normalstor svensk lokaltidning, måste kunna förstå vad som är reklam och inte. Konsumentverket finns behjälplig med tips för att det ska vara lätt att göra rätt. 

Dock har Gervide lyckats reta upp en del influencers när hon offentligt pekar ut vilka som gör fel. De känner sig påhoppade och försvarar sig med att de försöker göra sitt bästa. Men bara för att branschen är relativt ny så betyder inte det att man kan ducka ansvar. Desto fler influencers som agerar korrekt, desto mer seriösa framstår de. Kvinnliga företagare har det tillräckligt tufft ändå. Kanske borde de bilda en branschorganisation för att hitta en gemensam svensk uppförandekod. Marknaden växer och möjligheterna är enorma. 

När det gäller inkomster slår de redan många män på fingrarna. Vinstregnet kan göra vem som helst avundsjuk.