På fem år har Greta Thunberg gått från vanlig skolelev till världskänd aktivist för klimatet. Det började med skolstrejk för miljön varje fredag utanför riksdagen på sensommaren 2018. Sakta växte uppmärksamheten för henne och frågan. Fler unga ville vara med och organisationen Fridays for future bildades. Greta har träffat makthavare från flera viktiga länder och hållit tal i både EU-parlamentet och i FN. En enorm resa på bara fem år för en helt vanlig tjej från Sverige.
Eller kanske mer ovanlig av flera skäl. När andra tjejer i hennes ålder vill prata smink, tiktok och killar brinner hon för planetens framtid. Lillgammal i sättet och van att prata med och till vuxna. Samtidigt har hon flera funktionsnedsättningar; asperger syndrom, tvångssyndrom och selektiv mutism. I intervjuer har hon berättat om hur hon är som person och hur det har påverkat hennes liv: Jag tänker att det är det som gör att jag är så konstig. Privat så är jag väldigt blyg och tillbakadragen och jag tycker inte om att småprata. Jag är väldigt nördig. När jag väl blir intresserad av nånting så kan jag inte sluta tänka på det. Jag är väldigt envis på det sättet.
Många med autism blir väldigt engagerade i några få saker och det märks tydligt på Greta. Men det har också varit svårt för henne socialt och under långa perioder var hon hemmasittare. Hon har också lidit av depression. Klivet hon har tagit är därför så enormt mycket större än för någon utan funktionsnedsättning. En rejäl utmaning. Drivkraften är alltid att rädda planetens framtid. Trots att hon alltid hänvisar till experter och makthavare trycker folk upp hånfulla klistermärken med hennes budskap. Som om Greta vore ensamt ansvarig för klimatfrågan.
Greta har satt Sverige på kartan på ett nytt sätt och vi borde vara stolta över det. Oavsett vad man tycker i sakfrågan är hennes engagemang imponerande. Politiker, kändisar och andra aktivister är säkert gröna av avund hur hon gång på gång lyckas få så stort genomslag. På ett sätt ingen PR-byrå skulle klara av ens med många miljoner i kassan. Ändå möts hon dagligen av hat och hån.
Först var det för att hon var ett barn och sådana kan man tydligen inte ta på allvar. Sedan blev hon vuxen och då gick man på hennes utseende. Hon ser alldeles för barnslig ut. Mellan raderna smyger en växande funkofobi fram. Greta är modig och säger själv att hon inte passar in på grund av sin autism. Ändå vågar hon vara sig själv i en samtid då nålsögat för att passa in är väldigt smalt. Det krävs inte mycket för att sticka ut och betraktas som konstig. Just därför gör Greta en viktig insats även för de med autism. En offentlig person med funktionsnedsättning normaliserar och avdramatiserar. Man får också tydliga bevis för hur typiska beteenden kan bli styrkor.
Då väljer näthatarna, ofta män, att slå ned på henne ännu mer. Vuxna människor som inte tål en ung kvinna. Det är fegt och farligt. Debattera gärna och syna fakta. Brister argumenten stanna upp istället för att köra med personliga påhopp. Det är så lågt och löjligt. Tonen på X gör människor dummare än vad de är. Debatter som skulle kunna vara spänstiga och nytänkande blir bara medvetna missförstånd. Kvinnohat blandat med funkofobi gör inte saken bättre. Vem vågar prata öppet om priset blir att ha en ständig nätmobb efter sig? I längden är det ett hot mot demokratin.
Funkofobi och kvinnohat går sida vid sida på X
Greta Thunberg vågar vara sig själv trots det omfattande näthatet. Det borde inspirera istället för att provocera.
Greta Thunberg är engagerad i klimatfrågan.
Foto: Tim Aro/TT
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.