Flytta arbetslösa dit jobben finns

Norrbotten har rekordlåg arbetslöshet, en av de lägsta i riket. Samtidigt finns tusentals lediga jobb och massarbetslöshet i delar av södra Sverige.

Vår statsminister vill att fler arbetar och vill att arbetslinjen vinner över bidragslinjen. Varför ser han inte till att flytta arbetslösa från södra Sverige till jobben i norr då? (Arkivbild)

Vår statsminister vill att fler arbetar och vill att arbetslinjen vinner över bidragslinjen. Varför ser han inte till att flytta arbetslösa från södra Sverige till jobben i norr då? (Arkivbild)

Foto: Erik Mårtensson/TT

Ledarkrönika2024-11-29 05:00
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Innehållet i korthet

  • Norrbotten har rekordlåg arbetslöshet och tusentals lediga jobb, medan det finns massarbetslöshet i södra Sverige.
  • Arbetsförmedlingen har ett projekt där arbetslösa flygs upp till Norrbotten för att träffa arbetsgivare och lära känna området.
  • Tillväxtverket har föreslagit att regeringen bör skapa incitament för ökad arbetskraftsmobilitet, vilket kan innebära ett flyttbidrag.

Det borde mot den bakgrunden egentligen vara ganska lätt för regeringen att lägga ihop pusselbitarna. Om vi flyttar de arbetslösa till där jobben finns vinner alla. Under rekordåren i Sverige kallades politiken för detta "strukturrationalisering", bara under 1960-talet tvingades 225 000 människor från norra Sverige flytta söderut på grund av behovet av arbetskraft söder om Dalälven. Ekonomiska stöd för att flytta söderut fanns i en eller annan form in på 1980-talet.

Kommunerna i Norrbotten försöker var och en och i olika samarbeten att locka till inflyttning. Arbetsförmedlingen har exempelvis i samarbete med Luleå och Boden ett projekt där de testar att flyga upp arbetslösa till kommunerna ifråga. De arbetslösa erbjuds gratis resa och hotellövernattning och på plats får de möta olika arbetsgivare och åka på guidad tur.

En av de som redan fått arbete tack vare metoden är läkaren Zahra Mali som reste upp från Lund för att direkt få ett arbete på ett vård- och omsorgsboende i Råneå. Enligt Arbetsförmedlingen finns det ett stort intresse att komma till Norrbotten och att det är chansen till en fast anställning som lockar.

Att det finns behov av att göra något radikalt syns inte minst i att för många är det ett stort steg att ta att flytta till helt annan del av Sverige. Man kanske har släkt och vänner på en plats och blir kvar där trots arbetslöshet och utanförskap, tryggheten i det kända överskuggar otryggheten av det okända. Du vet vad du har men inte vad du får. Eller har möjligheten att få.

Flyttar vi så flyttar vi oftast vid särskilda tillfällen i livet, som exempelvis vid studier. Om man ska flytta i andra skeden i livet krävs det mer än att bara erbjuda ett ledigt arbete. Insatser som den Arbetsförmedlingen driver blir därför viktiga, att erbjuda de som vi önskar flytta hit också faktiskt får en ärlig chans att lära känna Norrbotten, hur livet är här och få prata med möjliga arbetsgivare.

Såna projekt tror jag faktiskt bidrar till att sänka tröskeln, det minskar den otrygghet man kan känna inför en flytt eftersom man faktiskt fått en bild och känsla av platsen. Men det går inte att lösa uppemot 100 000 nya invånare i norra Sverige med ett tidsbegränsat projekt av Arbetsförmedlingen.

Nu har ännu en utredning, denna gång av Tillväxtverket, föreslagit till regeringen att "skapa incitament för stärkt arbetskraftsmobilitet", byråkratsvenska för ett flyttbidrag. Myndigheten har som uppdrag att samordna nyindustrialiseringen, den gröna omställningen, i Norrbotten och Västerbotten. Förslaget om ett flyttbidrag är en av nio rekommendationer de lämnar till regeringen i en första delrapport.

Frågan är vad regeringen kommer att göra av det? Ska man döma av vår statsministers ord i en debattartikel i Expressen häromdagen så kommer han att göra allt han kan. Med rubriken "Det blir omöjligt att göra ingenting och få bidrag" förklarar han att regeringen "fokuserar på ett Sverige där fler arbetar" och att "en grundläggande förutsättning är att det finns fler jobb att gå till".

För Kristersson är det inte ett alternativ "att låta människor som befinner sig i utanförskap stanna kvar där" och "att arbetslinjen vinner över bidragslinjen är en ödesfråga för Sveriges framtid".

Med andra ord borde ett förslag om flyttbidrag komma rasande snabbt från regeringskansliet, det är ju trots allt en ödesfråga.