Nu är det slut på lata dagar och nätter framför tv och dator. Jullovet tar slut den här veckan och många unga måste vända dygnet rätt igen. I Piteå startar vårterminen på torsdag. Förhoppningsvis längtar de flesta elever tillbaka lite till skolan. Vänner, bra lärare och intressanta lektioner spelar roll. Men det bygger på att skolans ägare, kommuner eller fristående bolag och kooperativ, prioriterar sin verksamhet. Skollagen är utmärkt och innehåller tydliga delar på vad som krävs för att varje elev ska få en trygg skolmiljö och en bra undervisning utifrån läroplanen. Ändå är det många skolor som fallerar.
Tidningen Vi lärare rapporterar om ny statistik från Arbetsmiljöverket som visar att fler utsätts för hot och våld i skolan. En ökning med 22 procent de senaste fem åren. Samtidigt som larmen om mobbade elever aldrig tar slut. Arbetsmiljön, för både lärare och elever, är rektors och huvudmans ansvar. Det löser man inte genom att skicka vinsten till skatteparadis.
Men med världens friaste skolsystem där skolan blivit en marknad som vilken som helst passar en del företagare på att gräva guld. Vinster till ägarna går före elevers bästa. Friskolor konkurrerar med varann och lockar med häftig inredning och gratis datorer. När det allra viktigaste är bra lärare. En yrkeskår med världens viktigaste jobb. Men för att göra ett bra arbete behöver man rätt förutsättningar och resurser. Lagom stora klasser, extra stöd till de barn som behöver och en rimlig arbetsbörda.
En ny film som verkligen visar vad en enskild lärare kan göra för skillnad för en elev är The Holdovers. Scenen är december i början av 1970-talet på en internatskola i Vermont i USA. Jullov och nästan alla elever, lärare och personal flyr fältet i två veckor. Familjerna väntar och nu får man äntligen ses tillsammans igen. Men för eleven Angus stängs dörren bryskt till släktens julfirande. Hans mamma har gift om sig och vill hellre spendera tid ensam med sin nye make. Skolans kokerska har nyligen förlorat sin son och duckar sorgen med frenetisk matlagning och bakning i storköket. Och den buttre läraren Paul, magnifikt skildrad av skådespelaren Paul Giamatti, får det otacksamma uppdraget att agera barnvakt åt en tonåring.
Paul är specialiserad på antikens historia och älskar att briljera med citat på latin. Han är sträng, sur och luktar illa. Vilket förstås inte går hem varken hos elever eller kollegor. Men han står upp för allas rätt till en kvalificerad undervisning med höga krav. Rikemansson eller stipendiat, alla ska få samma möjligheter. Ilskan bottnar i en klasskamp. Arbetarklassens ungar skadas och dör i Vietnamkriget, medan de bortskämda och kaxiga internateleverna lever i sin trygga bubbla.
Utan att avslöja alltför mycket från filmens handling är det ändå väldigt tydligt hur viktig en lärare kan bli för en elev. Att ge den där pedagogiska nyckeln till att polletten faller ned i svåra ämnen. Förståelsen för ett komplext tänkande som plötsligt lyser i en tidigare obstinat elevs ögon. Se potentialen i varje människa och följa deras utveckling. Men inte minst stå upp för utsatta barn som verkligen behöver en trygg vuxen när alla andra sviker.
Det livsavgörande arbetet utför lärare varje dag. Det är därför på tiden att alla huvudmän och rektorer prioriterar skolan på riktigt. Sveriges framtid är deras ansvar.