Det ser mörkt ut för Norrland i EU-parlamentet

Listan är fastställd. Socialdemokraterna måste nu göra ett riktigt bra EU-val för att Norrland ska få en representant i Bryssel.

E12 mellan Umeå och Lycksele.

E12 mellan Umeå och Lycksele.

Foto: Erik Abel / TT

Ledarkrönika2023-11-21 05:00
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I fredags presenterade Socialdemokraterna listan på kandidater till valet till Europaparlamentet i juni 2024. Etta är skånskan Heléne Fritzon som varit delegationsledare under pågående mandatperiod. Som god tvåa återfinns LO-fackens man Johan Danielsson. Han var tidigare EU-parlamentariker i några år tills han blev utsedd till biträdande arbetsmarknadsminister i Magdalena Anderssons regering. Trea är Evin Incir, även hon med erfarenhet från Bryssel sedan 2019. Därefter två nya namn, Adnan Dibrani, Halland och Sofie Eriksson, Dalarna. 

S har just nu fem parlamentariker som tjänstgör i Bryssel och det är fullt rimligt att behålla några erfarna personer. Samtidigt värdefullt med nya ansikten som kan tillföra bra energi. Blir valresultatet riktigt bra kan partiet få in sex eller sju parlamentariker nästa period. Men det är först på plats åtta man hittar någon från norr, Isak Utsi från Arjeplog. Det ser därför väldigt mörkt ut när det handlar om Norrlands representation i EU. Visst händer det att personer högre upp på listan till slut får en chans att komma in, men det bygger på andras avhopp efter några år. Ingen garanti. 

Den gröna omställningen inom industrin gör norra Sverige till en dynamisk plats där historia skrivs. Tusentals personer flyttar hit och vill bidra till den här spännande utvecklingen. Norrlands yta sträcker sig geografiskt över mer än halva Sverige. Ändå finns det endast en parlamentariker, oavsett parti, i EU-parlamentet för närvarande. Det är Erik Bergkvist, socialdemokrat från Umeå. Han är inte med på listan till valet 2024. 

Redan innan listan var klar fanns ett utbrett missnöje. Dagens opinion rapporterade nyligen om Andreas Lundgren, kommunpolitiker och ordförande för Socialdemokraterna i Umeå, som skrev i en blogg hos Västerbotten-Kuriren att det vore ett enormt misstag om Erik Bergkvist petades och att norra Sverige lämnas utan representation.

Och det är just där det bränner till. Med allra största sannolikhet kommer inte Norrland med över en miljon invånare ha någon socialdemokrat i EU-parlamentet från och med nästa sommar. Visst är det teoretiskt möjligt att kryssas in trots sämre plats på valsedeln. Anna Hedh lyckades med det i EU-valet 2004. Men för det krävs en aktiv kampanjorganisation, mycket pengar och ett starkt väljarstöd. Frågan är om Isak Utsi eller Sara Nylund från Härnösand på plats 19 mäktar med det. 

Valdeltagandet till EU-valen är ofta sämre än i riksdagsvalen. Ett allvarligt faktum och demokratiskt fiasko som alla partier måste ta gemensamt ansvar för att förbättra. EU-politik är inget som bara sker därborta i Bryssel. Det är inrikespolitik som berör alla svenskar varje dag. Två tredjedelar av alla kommunala beslut har EU-koppling. Med ett krig i Europa är säkerhet också högt på agendan. 

Europa-valet är även en temperaturmätning inför kommande riksdagsval 2026. Kommer småpartier som KD och L lyckas hålla sig kvar i maktens korridorer? Varje EU-parlamentariker har också ett tydligt ansvar att hålla kontakt med väljarna. Varje måndag och fredag ska man träffa folk hemma i sin valkrets. Som listan ser ut nu blir det många besök på arbetsplatser och torg i Dalarna och neråt på kartan. Det är faktiskt obegripligt att drygt halva Sverige kommer att sakna representation. Tänk om det hade varit tvärtom. Vad hade stockholmarna sagt då?