Religionskunskap är ett skolämne och det räcker så

Skolinspektionen drog i tisdags in tillståndet för en muslimsk friskola. Hoppas det är början på slutet för religiös påverkan.

Barn har rätt till en skola utan religiös påverkan.

Barn har rätt till en skola utan religiös påverkan.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ledarkrönika2023-11-30 05:00
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Inspirerande. Specialinriktad. Lärande. Ansvar. Multikulturell. Floskler i världens friaste skolsystem där man vill sälja undervisning på en fri marknad? Ja, absolut. Men läs orden igen utifrån deras första bokstav. Då blir det islam. Så marknadsförs sig den religiösa förskolan Mångården på webben. Inspirationen visade sig nu handla om något helt annat än att lära barnen alfabetet. 

Skolinspektionen drog i tisdags in tillståndet för bolaget ALM Education. De driver den muslimska friskolan Cordoba International School. I media rapporteras att Säpo har varnat för att elever på skolan riskerar att radikaliseras. Det framgår också att flera anställda och personer i styrelsen för Förskolan Mångården Ekonomisk Förening har varit i kontakt med våldsbejakande islamister. En har förut arbetat för en islamistisk terrororganisation utomlands.

I ett sekulärt land som Sverige är det obegripligt att det fortfarande finns religiösa friskolor. De är visserligen få men de barn som går där, oavsett vilken religiös inriktning skolan har, drabbas. Det här är inte första gången det kommer fram oegentligheter på en sådan skola. På en religiös skola i Stockholm 2017 delade man upp eleverna efter kön i skolbussen. Flickorna fick gå på längst bak och pojkarna längst fram. Dåvarande statsminister Stefan Löfven reagerade skarpt och sade: Här åker vi buss tillsammans oavsett om man är tjej eller kille, kvinna eller man.

Religionskunskap är ett viktigt ämne, men det hör hemma i skolan enbart som ett av flera skolämnen. Inte något ska genomsyra all undervisning. Var och en ens eventuella trosuppfattning är en privatsak. Det har ingenting med skolmiljön att göra. Personer utan tro kan också känna sig väldigt obekväma på en sådan plats. Vill man utöva sin tro så går det utmärkt att göra tillsammans med sin familj på fritiden. Religionsfrihet råder och det är bra. 

Frågan är viktig principiellt och Socialdemokraterna är på bollen. De vill ha ett förbud. Men tyvärr finns det ingen majoritet i riksdagen för att riva upp det här än. Men förhoppningsvis så blir det en väckarklocka för övriga partier när fler skolor uppmärksammas. I det aktuella fallet handlar det ju dessutom om säkerhetsfrågor. Barn måste kunna känna sig trygga i skolan utan att riskera att värvas till terrororganisationer. 

Under tiden driver S kravet att ett demokrativillkor införs i prövningen så att aktörer som förespråkar våld, diskriminering eller påverkan mot vårt demokratiska styrelseskick aldrig får driva skola. Det kan visserligen hjälpa när nya aktörer vill starta skola, men de befintliga skolorna kan köra på. Och hur mycket religiös påverkan sker i det dolda? Skollagen är väldigt tydlig. Religion ska hållas utanför skolan. I undantagsfall när det till exempel inte finns en stor samlingslokal att tillgå kan man få ha en skolavslutning i en kyrka. Men utan religiösa inslag. 

Skolinspektionen har mandat att slå ned med storsläggan ibland och det är bra. Staten måste skydda eleverna och värna deras rättigheter. Alla barn förtjänar en god utbildning utan religiös påverkan. När religiösa friskolor fallerar det här sättet så sätter de också eleverna i stor osäkerhet. Flera hundra elever har inom kort ingen skola att gå till. Det rör till det under pågående termin. 

Religiösa friskolor hör inte hemma i Sverige. Det är dags för alla partier att inse det.