Läsförmågan hos svenska elever sjunker. Att Piteå kommun i det läget satsar på unga läsambassadörer är helt rätt. För läsförmågan är avgörande för hur våra barn sedan klarar sig i vuxen ålder.
Ungdomarna kommer att ha sagostunder på stadsbiblioteket en gång i veckan och åka runt till förskolor och fritidshem i Piteå och Munksund.
Förhoppningen är att satsningen ska kunna växa till kommande år så att fler barn i kommunen ska få möta läsambassadörer.
Ungdomarna ska hjälpa de yngre barnen att överbrygga det som kallas för sommarlovstappet, där nästan varannan elev tappar sin läsförmåga under sommarlovet. Projektet ligger helt rätt i tiden och kan vara livsavgörande för många barn. För det man kan se i undersökningarna av läsförmågan är att det också är en klassfråga. Barn från socioekonomiskt utsatta hem har generellt sämre läsförmåga och är de som tappat. Barn från socioekonomiskt starka hem har inte tappat alls.
I Sverige har vi en skollag som säger att alla barn har rätt till en likvärdig utbildning. Elever ska kunna uppnå goda resultat oavsett vilken bakgrund de har och vilken skola de går på. Skolan ska alltså kunna kompensera för klasskillnader. För i Sverige så tror vi på att alla individer ska ges möjlighet att uppnå sin fulla potential.
Ska ett barn kunna göra det så är läsning och läsförmåga fullständigt central. Kan du inte läsa och förstå olika typer av texter i de lägre årskurserna så blir det ett sänke längre fram i skolsystemet och senare i vuxenlivet.
Det Piteå kommun gör är viktigt. Kanske en av de viktigare satsningar som kommunen gör om än det är i liten skala till att börja med.
Åsa Wilén, bibliotekarie, beskriver hur ungdomarna ska inspirera till läsning men också vara läsande förebilder för de yngre barnen. Att ha förebilder är viktigt för barn och detta ger en möjlighet att sätta fokus på läsning vilket sker alltför sällan idag.
– Som barn är det fantastiskt viktigt att kunna se upp till ungdomar, de flesta vuxna kan förmodligen komma ihåg vilken ungdomsidol de hade när de var barn.
Celine Öberg är en av ungdomarna som ska jobba med högläsning för barn i sommar. Hon ser fram emot det men är också lite nervös.
– Samtidigt som det känns väldigt roligt, är det även lite läskigt att högläsa för de olika barngrupperna. Men jag tror att det kommer gå bra.
När nästan var femte elev i årskurs 4 inte kan läsa ordentligt så inser nog alla, oavsett partipolitisk tillhörighet, att något måste göras. Det måste naturligtvis till många samlade åtgärder för att vända utvecklingen men där den här typen av satsningar är nog så viktiga.
En annan viktig del är naturligtvis skolbiblioteken. Från och med 2025 så kommer det bli lag att alla skolor ska ha skolbibliotek. De ska vara bemannade och inte bara vara en dammig bokhylla i ett undangömt utrymme nånstans. Detta har vår nuvarande regering beslutat, de har dessutom aviserat att det ska följa med statliga pengar för detta.
Detta är något som bland annat Svensk biblioteksförening drivit på och opinionsbildat för under lång tid och som nu äntligen blir genomfört.
Jag kan för egen del säga att jag lätt hade valt att sommarjobba som läsambassadör alla gånger framför slyröjning och rensa ogräs på golfbanan i Luleå.
För dessa ungdomar väntar en sommar med att stärka barns läsande, mer meningsfullt sommarjobb är svårt att hitta.