Det var i söndags katastrofen inträffade. En vuxen man och hans minderåriga styvson drunknande i Piteälven. PT rapporterar på nyhetsplats att enligt uppgifter till polisen drogs båda ned av strömmar när styvpappan simmade efter pojken som kommit för långt ut. Strömmen tog med dem, det kan vara ganska starka strömmar från och till och det har kommit mycket vatten nu, sade Mathias Borin, befäl vid polisregion Nord senare till TT.
Det här är en fruktansvärd händelse som förstås har skakat om hela trakten. Margareta Lundberg som är risk- och säkerhetssamordnare vid räddningstjänsten i Älvsbyn berättar för PT: Vi har tidigare haft flera incidenter med ortsbor som varit där för att bada och varit jättenära att drunkna. Det som har hänt nu är helt förskräckligt.
Tyvärr är det vardagsmat med drunkningsolyckor på sommaren. Varje år kommer nya rapporter i media. Det kan handla om starka strömmar som är omöjliga att hantera en bit från land men också fylla till sjöss och brist på simkunnighet. Några små barn drunknar varje sommar och även äldre drabbas. Ofta händer det också i samband med fisketurer. Man kanske fuskar lite med flytvästen för att man tycker att sjövanan är så stor. Eller bara ska kissa snabbt från båten och tappar balansen.
En del personer överskattar sin förmåga. Något som förmodligen är lättare när solen skiner och man bara vill ta ett kort dopp. Eller varför inte en härlig simtur i samband med bastu på kvällen. Men med alkohol i kroppen är det inget bra beslut. De flesta som drunknar gör det också mycket snabbt och tyst. All luft går åt för att försöka andas, det finns ingen kraft till att skrika på hjälp. På en strand full av folk kan en person försvinna under ytan utan att någon annan märker det.
Svenska livräddningssällskapet är en ideell förening som fokuserar på simkunnighet, livräddning och säkerhet. Deras vision är noll drunkningar. Ingen ska helt enkelt drunkna på grund av okunskap. För att förverkliga det krävs förebyggande arbete. Och det börjar redan i förskola och skola. Att alla får lära sig simma och vänja sig vid vatten är en viktig förutsättning. Även för äldre personer som kommer till Sverige i vuxen ålder och är från länder där simning är ovanligt. Badvett är också en avgörande faktor. Även skickliga simmare kan drunkna under fel omständigheter.
På Selholmens badplats, som ej är kommunal, finns skyltar som varnar för starka undervattensströmmar och drunkningsrisk. Men nu funderar kommunen på om det verkligen räcker. Här krävs fler åtgärder. Större skyltar och på fler språk skulle göra skillnad. Nu är det enbart på svenska och engelska. Barn kan heller aldrig lämnas utan uppsikt nära vatten. Vuxna har ett ansvar att aldrig titta bort, inte ens en kort koll på mobilen är ok.
Förhoppningsvis kan Älvsbyns kommun dra flera lärdomar av den här tragedin. Att få stopp på drunkningsdöden är ett långsiktigt arbete som aldrig får läggas till handlingarna. Förebyggande arbete och ökad kunskap om risker vid vatten tar aldrig slut.
Ungefär 200 personer dör av drunkning varje år i Sverige. Människor som går från levande och friska till avlidna på några minuter. En så onödig död som till stora delar kan förhindras. Så simma lugnt i sommar. Och parkera bilen klokt vid badvatten så att räddningsfordon snabbt kan komma fram om olyckan skulle vara framme.