Näringsminister Ibrahim Baylan (S) kan trots allt känna sig ganska nöjd med utvecklingen för de statliga bolagen.
Som all annan verksamhet har de påverkats av pandemin. Framför allt har Swedavia, som driver tio av Sveriges största flygplatser, tappat rejält. Omsättningen i Swedavia minskade med hela 60 procent under 2020, som en följd av den minskade flygtrafiken.
Men utdelningarna från de statliga bolagen blir sammantaget ändå ganska bra – ungefär 21,5 miljarder kr.
"Läget är fortsatt ansträngt för vissa bolag med statligt ägande men jag är glad att vi, efter ett tufft första halvår, kunde urskilja en normalisering i portföljen under det andra halvåret", säger Baylan i ett pressmeddelande.
Icke minst fortsätter naturtillgångar som malm, vattenkraft och skog att ge klirr i statskassan.
Gruvjätten LKAB ger en utdelning på 5,8 miljarder kr till ägaren staten. Energikoncernen Vattenfall bidrar med fyra miljarder kr och Sveaskog med 850 miljoner kr.
Det är fina pengar för att finansiera satsningar på poliser, lärare, undersköterskor och annan offentlig verksamhet.
Viktigt är också den betydelse som dessa samhällsägda bolag har i omställningen till ett hållbart samhälle.
LKAB:s, Vattenfalls och SSAB:s gemensamma initiativ för en fossilfri stålproduktion – Hybrit – är väl känt vid det här laget. Och även Sveaskog har höjt sina klimat- och miljöpolitiska ambitioner.
"Vår ambition är att Sveaskog ska vara ledande i att utveckla ett hållbart skogsbruk. Det innefattar bland annat säkra leveranser av förnybar råvara till våra kunder, liksom att bidra till såväl Agenda 2030 som till nationella mål avseende miljö och klimat", säger vd:n och koncernchefen Per Matses i en kommentar till den senaste årsredovisningen.
Mot den bakgrunden finns också skäl att reagera när Ulf Kristersson (M) och hans parti nu väcker förslag om att sälja ut en stor del av de statliga skogarna.
Det innebär att staten skulle göra sig av med både en trygg inkomstkälla och ett viktigt verktyg för en hållbar samhällsutveckling.
Vid en internationell jämförelse är statens skogsägande i Sverige inte heller särskilt stort.
Länder som Kanada och USA har faktiskt ett större statligt skogsägande än Sverige. Uppenbarligen inser även dessa liberalt dominerade länder att det finns ett värde i att samhället äger skog och andra naturtillgångar.
Hittills har Kristerssons utspel inte fått någon större uppmärksamhet. Men det förtjänar att nagelfaras ordentligt inför valet 2022.
Det vore olyckligt att släppa fram en högerregering som vill privatisera statlig verksamhet som är till nytta och glädje för oss alla.