Kommunen rankas som bäst i landet av 290 kommuner utifrån ett klimatförändringsperspektiv. På tredje plats återfinns Skellefteå. I den absoluta botten finns Östhammars kommun utanför Uppsala. Piteå rankas högst av Länsförsäkringar, som sammanställt rankingen, när de vägt samman statistik för naturskador på hus till följd av extremväder, hur långt kommunerna kommit med klimatanpassning och samhällsplanering och i vilken utsträckning invånarna i kommunen använder sig av gröna skatteavdrag.
Det är ett avdrag som du kan få rätt till vid installation av solceller, system för lagring av egenproducerad el eller för att installera en laddbox för din elbil.
Även om Piteå varit förskonat från omfattande naturskador kopplat till extremväder och invånarnas installationer av grön teknik knappast påverkas av kommunens planering så gör kommunledningen nånting rätt. Till naturskador på hus räknas översvämningar, skador från stormar som träd som fallit över huset eller tak som blåst bort och liknande.
För Piteå har en hög ranking även om man ser till klimatanpassning och samhällsplanering. IVL Svenska Miljöinstitutet släppte en rapport förra året där Piteå placerade sig på tolfte plats av Sveriges 290 kommuner men Boden är faktiskt ännu bättre, de är på delad första plats tillsammans med Norrköping. Klimatanpassningsarbetet handlar om att identifiera risker och sårbarhet, ta fram förslag till anpassningar för hur dessa risker ska kunna bemötas och sedan genomföra dem.
Gemensamt för samtliga kommuner som placerar sig högt i rankingen är att det finns en politisk förankring och politiska beslut som säger att detta är viktigt att arbeta med och att det finns resurser avsatta för det. Med andra ord, varken Piteå eller Boden skulle ha placerat sig högt på listan om det inte funnits en politisk vilja att ta höjd för de allt snabbare klimatförändringarna.
För snabbt går det. Särskilt här i norra Sverige. Uppvärmningen blir större ju närmare polerna man kommer. Det kommer mer regn, tidigare vårar, havsnivåerna kommer att stiga. Extremvädret kommer att öka än mer, skyfall, torka med bränder som konsekvens. För att inte tala om effekterna på natur och djurliv. Även om havsnivåökningen kommer att neutraliseras av landhöjningen här i Norrbotten kommer vi att drabbas av allt det andra.
Länsstyrelsen i Norrbotten tog för några år sedan fram en rapport om klimatförändringarnas konsekvenser i länet. Rekommendationerna de lämnade var bland annat förstärkning och renovering av dagvattensystem, förstärkning av vägar och järnvägar, analyser av översvämnings- och skredrisker, skydd av vattentäkter, uppfyllnad eller höjning av fastigheter för att nämna några.
Det är med andra ord bra, om än tragiskt i sig, att Piteå rankas som bästa kommun att bo i när vårt klimat förändras. Det visar att det finns en politisk ledning som har lyft blicken och insett vikten av att göra det vi kan idag för säkra våra kommunmedborgares grundläggande service även i framtiden.
Fler kommuner i Norrbotten borde ta rygg på kommunledningarna i Piteå och Boden. För även om det är ett frejdigt folk nere vid Piteälva som uppenbarligen kan göra det själva så är jag övertygad om att de är villiga att dela med sig av sina erfarenheter till oss andra. För vi kan väl inte alla bli klimatflyktingar i Piteå? Eller?