Därför ska du rösta i EU-valet

Vill du ha ett enat, demokratiskt och fritt Europa där staterna gemensamt garanterar vår säkerhet och frihet? Eller vill du ett splittrat, auktoritärt och tyglat Europa där vår säkerhetspolitik dikteras av Putin och vår frihet begränsas av högerextrema?

Valet till EU är avgörande. Vill vi ha ett EU som håller gränsen mot Ryssland eller ett EU som överger Ukraina och lägger oss på rygg för rysk påverkan? Jag vet vilket EU jag vill ha, ett som värnar vår frihet och demokrati. (Arkivbild)

Valet till EU är avgörande. Vill vi ha ett EU som håller gränsen mot Ryssland eller ett EU som överger Ukraina och lägger oss på rygg för rysk påverkan? Jag vet vilket EU jag vill ha, ett som värnar vår frihet och demokrati. (Arkivbild)

Foto: Laila Bäckström

Ledarkrönika2024-05-31 05:00
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jag vill gärna tro att de flesta vill ha ett Europa där vi fortsätter att samla styrka tillsammans på områden där detta är motiverat. Några av de sakerna där EU fungerar bäst är inom områdena ekonomi, försvar samt utrikes- och säkerhetspolitik. När medlemsstaterna är överens inom dessa områden är vi en kraft att räkna med.

Signalerna inför det amerikanska valet kan bara tolkas på ett sätt, USA:s tid som orubblig garant av det fria och demokratiska Europa är över. Blir Trump vald är både USA:s roll inom Nato liksom landets intresse för säkerhetspolitiken i Europa i allra högsta grad osäker. Det europeiska projektet är det enda verktyg vi har, tillsammans med Nato, för att värna våra staters oberoende gentemot ett alltmer aggressivt och oberäkneligt Ryssland.

Vi måste naturligtvis själva se till att vi kan försvara våra värderingar, frihet och demokrati. Det gör vi bäst inom ett starkt europeiskt samarbete.

Det finns de som inte håller med. Som hellre vill att vi gör oss till dörrmattor för den ryska regimen. Som hellre låter Ukraina förlora kriget. Som hellre vill att den starkes rätt genom vapen är den säkerhetsordning som ska råda. Jag pratar så klart om Sverigedemokraterna och deras systerpartier i EU. Partier som står nära den auktoritära och antidemokratiska ideologi som den ryska regimen företräder och därtill aktivt understödjer, både politiskt och ekonomiskt i hela Europa.

Partier som använder sitt inflytande till att skapa oenighet, så tvivel och splittring. Så sent som i mars i år kom det uppgifter om att högerextrema EU-parlamentariker mottagit mutor från Ryssland för att sprida rysk desinformation och propaganda. Det högerextrema franska partiet Nationell samling, som tidigare hette Nationella fronten, avslöjades 2014 ha tagit emot pengar, ett "lån" från en rysk bank för att finansiera sin verksamhet. Ett belopp på närmare 120 miljoner kronor.

Under 2015 avslöjades att högerextrema från hela Europa bevistat en konferens i Sankt Petersburg, däribland svenskar och EU-parlamentariker. Syftet var att utbilda och samordna den europeiska extremhögern.

Tre exempel på direkta ryska försök att påverka den europeiska politiken. Då ska vi inte glömma all den dolda påverkan som sker.

Under Sovjettiden var det kommunistpartierna som den ryska regimen använde, idag är det de högerextrema partierna istället. Ideologin må ha ändrats men den ryska taktiken är oförändrad.

I viss mån verkar de lyckas. I Kroatien, Finland, Italien, Slovakien och Ungern styr högerextrema eller ingår i regeringen. I Sverige ingår de i regeringsunderlaget. I Nederländerna, Belgien, Frankrike och Österrike har högerextrema partier det högsta stödet i opinionsmätningarna.

Samtidigt varnar forskare om det högerextrema våldet kan komma att öka i takt med att deras propaganda och desinformation får allt större spridning. Att Sverige rentav kommer att bli det land i Västeuropa med flest högerextrema terrordåd.

Putin vill i första hand splittra EU för att vinna kriget i Ukraina, i förlängningen för att få inflytande över Europa. Vill du stoppa det? Ja, då måste du rösta i EU-valet, på ett parti som håller gränsen mot SD och andra högerextrema. EU-valet brukar ibland kallas för det bortglömda valet, det har vi inte råd med.