Dans i Nord var i gungning redan 2016

Ibland blir man förvånad. Avslöjandet kring Dans i Nord är en sån sak. Verksamhetschefen köptes ut i januari i år men en utredning klarlade redan 2016 exakt de problem som nu leder till uppsägning. I mer än åtta år har det fått fortgå innan det tog stopp. Skadan för dansen i länet är långtgående.

Ända sedan 2016 kände uppdragsgivarna till de problem som nu, åtta år senare, lett till att verksamhetschefen Marie Larsson Sturdy köptes ut. Varför tog det sån tid? Kvar är en svårt sargad dansinstitution som saknar förtroende och drabbas av besparingar. (Arkivbild)

Ända sedan 2016 kände uppdragsgivarna till de problem som nu, åtta år senare, lett till att verksamhetschefen Marie Larsson Sturdy köptes ut. Varför tog det sån tid? Kvar är en svårt sargad dansinstitution som saknar förtroende och drabbas av besparingar. (Arkivbild)

Foto: Per Lundström

Ledarkrönika2024-09-23 05:00
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Innehållet i korthet

  • Dans i Nord, Norrbottens dansinstitution, har stora problem som uppdagades redan 2016, där verksamhetschefen Marie Larsson Sturdy anklagades för att anlita sitt eget företag och sin man.
  • Trots upprepade varningar och tillsägelser fick Sturdy fortsatt förtroende i sin roll till i januari i år, vilket har skadat institutionen och förtroendet för verksamheten.
  • Piteå kommun drar tillbaka nästan allt stöd till Dans i Nord från 2025, vilket i praktiken lämnar Region Norrbotten och Kulturrådet att ensamma finansiera verksamheten med närmare 5 miljoner. Skribenten menar att det kanske är dags att flytta medlen till en annan, fungerande verksamhet, ett förslag är Dansinitativet i Luleå.

Dans i Nord är Norrbottens dansinstitution för professionell danskonst. Det är en viktig del av länets kulturella infrastruktur. Men redan 2016 visade en utredning beställd av dåvarande Norrbottens läns landsting att det fanns stora problem med den verksamhet som bedrevs.

I utredningen Dansverksamheten i Norrbotten, som överlämnades till landstinget i november 2015, konstaterades bland annat följande:

  • Länets professionella dansare får inga uppdrag av Dans i Nord.
  • Dans i Nords uppdragsgivare behöver lyfta frågan om verksamhetschefens sätt att upphandla tjänster. Hennes mans företag har anlitats regelbundet i flera år och anlitas fortfarande.

Vidare visade utredningen att länsverksamheten kraftigt försvagats och antalet produktioner hade blivit färre, större och mer kostsamma. Dyrare dansföreställningar till en mindre publik, främst i Piteå.

Kort efter att utredningen levererats kom Norrbottens-Kuriren med avslöjandet att verksamhetschefen Marie Larsson Sturdy, som nu alltså köpts ut, anlitat sin egen man och deras gemensamma företag Focus Dance.

"Trots upprepade tillsägningar av sina uppdragsgivare (har Larsson Sturdy) anlitat sin egen man Joseph Sturdy som koreograf. När Kuriren går vidare i granskningen visar det sig att det inte bara är sin man, utan sin egen firma hon anlitat varje höst. En firma som driver danskompaniet Focus Dance, som Marie Larsson Sturdy startade med sin man och varit okänd för hennes uppdragsgivare."

Vid den tiden var jag själv aktiv kulturpolitiker i Luleå och vi hade sett hur frågan om en ny dansinstitution, Dansens hus, hade schabblats bort i en dragkamp i landstingsfullmäktige mellan politiker från Piteå och Luleå. Nu tvingades vi se hur Dans i Nord missköttes och hur förtroendet urholkades. Jag var själv skarp i min kritik men såhär åtta år senare kan jag konstatera att inget hände. Larsson Sturdy fick sitta kvar i orubbat bo.

Trots utredningen 2016, trots upprepade varningar och tillsägelser från arbetsgivaren Piteå kommun, har det fortsatt. Enligt kommunen och Piteå-Tidningens avslöjande har maken ändå anlitats, kommunen anser att hon agerat illojalt, har misskött sitt arbete och agerat för egen vinning.

Jag är förvånad över hur detta kunnat fortgå under så lång tid innan någon av uppdragsgivarna agerade. Att en skattefinansierad verksamhet tillåtits bedrivas på detta sätt är anmärkningsvärt.

Sturdys tid som verksamhetschef har skadat Dans i Nord, frågan är bara hur mycket och vilka konsekvenser det får för dansen i stort som kulturområde. Piteå kommun har meddelat att de drar tillbaka nära nog allt stöd till verksamheten från och med 2025. Kvar står då Region Norrbotten och Kulturrådet som går in med närmare 5 miljoner tillsammans.

Kanske det är bättre att börja om på nytt? I Luleå finns Dansinitiativet som firar fem år som produktionshus och scen för dans och cirkus. En välfungerande verksamhet utan bagage och som faktiskt, hör och häpna, stärker och utvecklar dansen i hela länet och gör det med professionella utövare som bor och verkar här.

Bättre sent än aldrig brukar man säga men det här fick gå alldeles för långt. Priset är dansens utveckling, en institution som är svårt sargad och en verksamhet som saknar förtroende.