Där det till alldeles nyss stod en Coop-butik finns nu bara ruiner. Det är skrämmande och tragiska bilder media har publicerat. Som ett skelett klätt i sot ser resterna ut. Branden började på eftermiddagen i tisdags och samma dag kom beskedet att byggnaden inte gick att rädda.
Tack och lov skadades ingen vilket Tomas Hansson, vd för Coop Norrbotten understryker till PT på nyhetsplats: "Det som är skönt i sammanhanget är att våra rutiner för utrymning och brandskydd har fungerat. Vi har inte några personskador varken hos oss eller hos hyresgästerna, vår personal och övriga människor har klarat sig oskadda." Så långt gott förstås.
Samtidigt kommer branden påverka invånarna i Arvidsjaur under lång tid framöver. Många har handlat sin mat i butiken i många år. En viktig samlingspunkt för lokalsamhället. Som kunden Elisabeth Hökerberg säger till PT: "Det är jättetragiskt verkligen. Det är ju hembutiken som har brunnit ner. Den finns inte längre."
Och än värre för de 30 anställda i butiken. Chocken kommer sitta i länge. Samtalsstöd och debriefing krävs direkt. Behovet av att få sätta ord vad som är hänt är avgörande i processen att kunna gå vidare. Sedan är det klart att oron kring framtiden förmodligen redan gnager. Kommer jag kunna behålla jobbet? Vad händer med min nästa månadslön i det här läget när arbetsplatsen rent konkret gått upp i rök?
Och hur ska alla kunder få mat på bordet nu? Coop stod för över hälften av livsmedelsförsörjningen till orten. Nu finns det ju fler mindre matbutiker, men när något så grundläggande som livsmedel hotas känns det existentiellt. Just därför är branden inte bara en lokalnyhet, även riksmedia rapporterade från Arvidsjaur.
2021 drabbades Coop av en it-attack som slog ut butikkedjans kassasystem. Nästan alla Coop fick då stänga under en period. I Tärnaby finns bara Coop vilket gjorde att ortens befolkning på närmare 500 personer inte kunde handla. Inget större problem för en frisk person med tid och bil. Men för äldre, sjuka och personer med funktionsnedsättning kan det leda till enskilda katastrofer. I en tid av krig i Europa är vi allt närmare, iallafall i tanken, om hur vi ska klara oss när krisen kommer. Därför behöver alla fundera över sin egen personliga beredskap. Kan jag klara mig i en vecka med mat och vatten även om allt slås ut? Särskilt relevant är det här i delar av Sverige med stora avstånd.
Polisen utreder nu händelsen och rubricerar den som mordbrand eftersom det handlar om stora materiella skador. Så fort hettan lagt sig ska de göra en teknisk undersökning på platsen. Vetskapen om hur branden startade kommer bli avgörande. Ett tekniskt fel är en sak, då kan man förbättra sig framåt. Men är det någon som med avsikt tänt på, då står vi inför en helt annan situation. Ovissheten är dock alltid värst.
Alla de här delarna spelar roll. Det är därför det är så avgörande hur samhället hanterar brandens efterspel. Alla aktörer och berörda behöver kroka arm och se till att göra det bästa av situationen. Coop, kommunen och polisen måste ta sitt ansvar.
Det är snart fyra år sedan Polarbröds fabrik i Älvsbyn brann ned. Olika omfattning absolut, men ändå stora bränder med bara tio mil emellan. Här kan säkert Polarbröd dela med sig av sina erfarenheter till Coop. Med lite distans i tid från Älvsbyn finns det säkert kloka inspel.