Barn ska inte vräkas från sina hem!

År 2007 antog den dåvarande borgerliga regeringen en nollvision mot vräkningar av barnfamiljer. Sett i backspegeln en misslyckad nollvision. Under förra året uppmättes den högsta nivån av vräkningar sedan finanskrisen 2008. Nuvarande högerregering ställer inte ens upp på en intervju.

Vräkning av familj på Blekingegatan i Stockholm i september 1928. Precis som under krisåren på 1920-talet så utsätts allt fler barn i Sverige idag för hemlöshet. Regeringen gör ingenting. (Arkivbild)

Vräkning av familj på Blekingegatan i Stockholm i september 1928. Precis som under krisåren på 1920-talet så utsätts allt fler barn i Sverige idag för hemlöshet. Regeringen gör ingenting. (Arkivbild)

Foto: Okänd fotograf

Ledarkrönika2024-01-22 05:00
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det är statistik som SVT hämtat ut från Kronofogden som visar att 2023 blir ett sorgeår vad gäller vräkningar där barn är inblandade. Fram till november förra året hade 610 barn drabbats av vräkningar. Fram till 2016 så sjönk antalet vräkningar för att stegvis öka och ta rejäl fart under och efter pandemin och den lågkonjunktur och inflation som pressat många svenskar väldigt hårt.

Vräkningar av barnfamiljer är en konsekvens av en politik som samtidigt pressat ned löneökningar men inte klarat av att hålla nere inflationen. Detta visas av en undersökning som genomförts på uppdrag av Finansinspektionen och Folkhälsomyndigheten. En tredjedel av alla vuxna i Sverige har svårt att betala löpande utgifter för exempelvis hyra och mat. Det handlar om nästan 2,6 miljoner människor.

Frälsningsarmén har visat att 20 procent av föräldrar i Sverige är oroliga för att bli bostadslösa.

Sveriges Stadsmissioner har visat att över 15 000 barn lever i hemlöshet i Sverige idag. En siffra som nu alltså ökar och som ökar kraftigt, år till år. Barn som på grund av hemlösheten löper större risk att drabbas av psykisk ohälsa, får svårt att klara sin skolgång och ha en meningsfull fritid. Deras dåliga start i livet får sen påverkan livet ut då det ökar risken för ohälsa och arbetslöshet i vuxen ålder.

Norrbotten är inget undantag, även här ökar antalet vräkningar kraftigt.

Det som jag tycker är svårt att smälta är att i majoriteten av fallen är det allmännyttan som ansöker om vräkning. Kommunalt ägda bostadsbolag, medborgarnas bostadsbolag. Allmännyttan ska, enligt svensk lag, ta ett samhällsansvar, däribland ett socialt ansvar. För mig är det helt obegripligt att det är dessa bolag som leder vräkningsligan, som tvingar flest barn ut i hemlöshet.

När Alliansen antog nollvisionen mot vräkningar av barnfamiljer så tillsköt de i sann högeranda uppdraget till kommunerna men inga ekonomiska medel att hantera det med. Ett omöjligt uppdrag samtidigt som regeringen kapade statsbidragen till kommunsektorn med sina skattesänkningar.

Det är alltså inte en slump det som sker idag. Det är effekterna av många års högerpolitik som stegvis pressat marginalerna för vanligt folk och pressat allt fler ned i fattigdom och utanförskap, även barn. En politik som Kristersson och Tidölaget fortsätter i allra högsta grad. Priset är högt, inte bara för barnen, familjerna och samhället utan naturligtvis också för möjligheterna till tillväxt, det senare borde intressera även den politiska högern. 

Samhället tjänar på att människor uppnår sin fulla potential och kommer ut i arbete som vuxna, det motsatta gäller vid det utanförskap som hemlöshet leder till.

Vad tycker regeringen om detta? Det är svårt att veta. SVT har nämligen förgäves försökt att nå bostadsministern Andreas Carlson (KD) för en intervju. Hemlösa barn och vräkningar av barnfamiljer verkar inte ens vara värt en kommentar för nuvarande regering.

Tystnaden är talande. Å andra sidan, statsminister Ulf Kristersson roffade ju själv åt sig en hyresrätt 2010 som just var avsedd för hemlösa. Samtidigt som han själv profilerade sig som motståndare till hemlöshet.

Det är den typen av människor som styr Sverige, då är det inte konstigt att barnvräkningarna fortsätter.